Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Jak rozpoznać produkty ekologiczne
Polacy zaczęli doceniać ekologiczne produkty spożywcze. W sklepach coraz łatwiej nabyć naturalne soki owocowe, warzywa z ekologicznych upraw i wędliny „z własnej wędzarni”. Jednak nie wszystko z dopiskiem „eko” naprawdę jest ekologiczne.
Na rynku pojawia się coraz więcej warzyw, owoców i przetworów z „eko upraw”, „naturalnych składników” i „od polskich rolników” część z nich faktycznie produkowana jest bez użycia nawozów i w rodzimych gospodarstwach rolnych. Jednak według kontroli Inspekcji Handlowej 1 na 5 skontrolowanych partii produktów nie spełniała wymogów „ekologiczności”.
Produkty „eko”, „bio” i „organic” to takie, które zawierają co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Gospodarstwo rolne musi poddać się specjalnej kontroli, która potwierdza czy produkty spełniają ekologiczne unijne normy. Wówczas uzyskują one certyfikat i mogą być sygnowane logiem. W celu zapewnienia odpowiedniej jakości kontrole powtarzane są co roku. Produkty, które nie posiadają certyfikatu mogą być sygnowane jedynie nazwą „naturalne”.
Jak odróżnić produkty ekologiczne od pseudo-eko?
– Produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością, jednak wielu konsumentów wprowadzanych jest w błąd. Nie każde bowiem nawiązanie do ekologiczności na etykiecie faktycznie przekłada się na jakość produktu – zauważa Mirosław Szemla prezes Stowarzyszenia BIO POLSKA, które promuje zdrową i ekologiczną żywność. BIO POLSKA radzi jak spośród tylu produktów odnaleźć te prawdziwie ekologiczne.
- Odpowiednie oznaczenia
Jeśli chcemy kupić prawdziwie ekologiczne produkty zwracajmy uwagę przede wszystkim na oznaczenia. Każdy z nich musi zawierać unijne logo produkcji ekologicznej tzw. „ekoliść” składający się z 12 gwiazdek, numer jednostki certyfikującej (w Polsce działa ich 11) oraz miejsce uprawy surowców rolnych. Nie dajmy się zwieść także ekologicznym sklepom i bazarom, tam również skrupulatnie sprawdzajmy czy dany produkt posiada certyfikat.
- Krótsza data ważności
Produkty ekologiczne mają zwykle krótszą datę przydatności do spożycia, ponieważ nie zawierają substancji konserwujących.
- Wyższe ceny
Produkty pochodzenia naturalnego kosztują więcej ponieważ ich uprawa również jest droższa. Ponadto sklepy, w których są sprzedawane doliczają sobie odpowiednią marżę dlatego warto ekologiczne produkty kupować prosto od producenta.
- Produkty nie wyglądają jak z katalogu
Warzywa i owoce uprawiane bez nawozów i środków wzmacniających czasami nie wyglądają tak zachęcająco jak te naszpikowane konserwantami. Są jednak o wiele zdrowsze ponieważ nie zawierają substancji poprawiających barwę, konsystencję i strukturę. Będąc na zakupach starajmy się unikać np. bardzo błyszczących jabłek.
Kupując prawdziwie ekologiczne produkty robimy to głównie dla naszego zdrowia, ale przy okazji wspieramy krajowe gospodarstwa rolne.