Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Jak rozpoznać produkty ekologiczne

Jak rozpoznać produkty ekologiczne

Polacy zaczęli doceniać ekologiczne produkty spożywcze. W sklepach coraz łatwiej nabyć naturalne soki owocowe, warzywa z ekologicznych upraw i wędliny „z własnej wędzarni”. Jednak nie wszystko z dopiskiem „eko” naprawdę  jest ekologiczne.

 

Na rynku pojawia się coraz więcej warzyw, owoców i przetworów z „eko upraw”, „naturalnych składników” i „od polskich rolników” część z nich faktycznie produkowana jest bez użycia nawozów i w rodzimych gospodarstwach rolnych. Jednak według kontroli Inspekcji Handlowej 1 na 5 skontrolowanych partii produktów nie spełniała wymogów „ekologiczności”.

Produkty „eko”, „bio” i „organic” to takie, które zawierają co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Gospodarstwo rolne musi poddać się specjalnej kontroli, która potwierdza czy produkty spełniają ekologiczne unijne normy. Wówczas uzyskują one certyfikat i mogą być sygnowane logiem. W celu zapewnienia odpowiedniej jakości kontrole powtarzane są co roku. Produkty, które nie posiadają certyfikatu mogą być sygnowane jedynie nazwą „naturalne”.

 

Jak odróżnić produkty ekologiczne od pseudo-eko?

– Produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością, jednak wielu konsumentów wprowadzanych jest w błąd. Nie każde bowiem nawiązanie do ekologiczności na etykiecie faktycznie przekłada się na jakość produktu – zauważa Mirosław Szemla prezes Stowarzyszenia BIO POLSKA, które promuje zdrową i ekologiczną żywność. BIO POLSKA radzi jak spośród tylu produktów odnaleźć te prawdziwie ekologiczne.

  1. Odpowiednie oznaczenia
    Jeśli chcemy kupić prawdziwie ekologiczne produkty zwracajmy uwagę przede wszystkim na oznaczenia. Każdy z nich musi zawierać unijne logo produkcji ekologicznej tzw. „ekoliść” składający się z 12 gwiazdek,  numer jednostki certyfikującej (w Polsce działa ich 11) oraz miejsce uprawy surowców rolnych. Nie dajmy się zwieść także ekologicznym sklepom i bazarom, tam również skrupulatnie sprawdzajmy czy dany produkt posiada certyfikat.
     
  2. Krótsza data ważności
    Produkty ekologiczne mają zwykle krótszą datę przydatności do spożycia, ponieważ nie zawierają substancji konserwujących.
     
  3. Wyższe ceny
    Produkty pochodzenia naturalnego kosztują więcej ponieważ ich uprawa również jest droższa. Ponadto sklepy, w których są sprzedawane doliczają sobie odpowiednią marżę dlatego warto ekologiczne produkty kupować prosto od producenta.
     
  4. Produkty nie wyglądają jak z katalogu
    Warzywa i owoce uprawiane bez nawozów i środków wzmacniających czasami nie wyglądają tak zachęcająco jak te naszpikowane konserwantami. Są jednak o wiele zdrowsze ponieważ nie zawierają substancji poprawiających barwę, konsystencję i strukturę. Będąc na zakupach starajmy się unikać np. bardzo błyszczących jabłek.

Kupując prawdziwie ekologiczne produkty robimy to głównie dla naszego zdrowia, ale przy okazji wspieramy krajowe gospodarstwa rolne.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.