Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Dieta zwiększająca odporność

Dieta zwiększająca odporność

Monika Kamińskamgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia

Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie, z czego przynajmniej jeden powinien być ciepły. Warto zadbać o dietę bogatą w witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Gdy jesteś przeziębiona, wspomagaj tę dietę substancjami roślinnymi zawartymi w cebuli i czosnku.

 

Zastosowanie: przez 2-3 dni w tygodniu.

Śniadanie
Naleśniki z owocami lub jajko w sosie pietruszkowym. Zmiksuj natkę, czosnek i oliwę, wymieszaj z jogurtem. Ogórek (nie obrany) zetrzyj na tarce, odciśnij sok, dodaj do masy jogurtowej. Jajko ugotuj na twardo, obierz, pokrój w talarki. Polej sosem, zjedz z bagietką.

II śniadanie
Jabłko lub gruszka.

Obiad

  • Ryba w sosie jogurtowym: Sos: zmiksuj jogurt z cebulą, czosnkiem, papryką i przyprawami. Podawaj ze średnim ziemniakiem i duszoną marchewką z groszkiem
    albo
  • Pierś z kurczaka z brązowym ryżem i dowolną surówką.

Podwieczorek

  • Szklanka kefiru i garść orzechów laskowych.

Kolacja

  • Zapiekanka z ziemniaków i warzyw: ziemniaki, marchewka, groszek, puszka kukurydzy, plastry wędliny, oliwa, jogurt naturalny, gałka muszkatołowa, przyprawy. Wszystko ułóż warstwami i zapiecz.
    lub
  • Pomidory nadziewane masą z twarogu, z pieprzem, miętą, szczypiorkiem i dowolnymi przyprawami.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.

Fotografia tytułowa: © Jaimie Duplass | Dreamstime.com