Jesteś tutaj: Strona główna / Dla zdrowia /
Glutation na przeziębienie

Glutation na przeziębienie

Przesilenie jesienne to czas przeziębień i grypy. Szukamy wciąż sposobów na wzmocnienie odporności. Czas najwyższy poznać glutation. 

 

Ten niewielki trójpeptyd, który wytwarza nasz organizm, jest niezastąpiony w funkcjonowaniu sprawnego układu odpornościowego.

Od poziomu glutationu (GSH) zależy prawidłowa proliferacja i aktywność komórek odpornościowych. Organizm, w którym jest odpowiednie stężenie GSH, z łatwością zwalcza zagrożenia i uniemożliwia rozmnażanie się czynników zakaźnych – wszystko to dzięki skutecznym mechanizmom immunologicznym. Można powiedzieć, iż GSH usprawnia pracę układu odpornościowego.

Badacze z Uniwersytetu Tufts dr Simin Meydani i dr Dayang Wu wykazali, iż suplementacja zmierzająca do podniesienia poziomu glutationu ma pozytywny wpływ na odporność organizmu. Ci sami naukowcy wykazali w innych badaniach, że poprzez zwiększenie GSH w białych krwinkach krwi u ludzi starszych aktywność układu immunologicznego jest podobna jak u ludzi młodszych.

 

A witamina C?

Mało kto wie, że glutation jest najważniejszym „wewnętrznym” antyoksydantem. Ponadto usprawnia działanie innych przeciwutleniaczy, dostarczanych z zewnątrz z pokarmem lub poprzez suplementację, w tym wit. C, E. Komórka, która ma wystarczającą ilość antyoksydantów, jest silniejsza, zdrowsza, lepiej przygotowana do niszczenia wolnych rodników.

 

Silniejszy organizm bez toksyn

Nasz organizm osłabiany jest przez rosnące ilości toksyn, które wdychamy wraz z powietrzem pełnym spalin, czy zjadamy z przetworzoną żywnością. Kancerogeny i inne toksyny upośledzają funkcjonowanie komórek, a nawet organów. Glutation pomaga usunąć szkodliwe dla zdrowia toksyny. Nie bez przyczyny najwięcej GSH jest w wątrobie...

 

Jak podnieść poziom glutationu?

Aby podnieść poziom glutationu, organizm musi wytworzyć go sam. „Połknięcie” glutationu niewiele da. Do produkcji GSH organizm potrzebuje budulców: glicyny, kwasu glutaminowego oraz cysteiny. O ile z dwoma pierwszymi składnikami nie ma problemu - są łatwo dostępne w naszym pożywieniu, o tyle nie zawsze dostarczamy wystarczającą ilość cysteiny.

Źródłem cysteiny są:

  • niektóre warzywa,
  • surowe jaja,
  • mięso.

Niestety w dzisiejszych czasach warzywa są w nią zbyt ubogie, a jedzenie surowego mięsa i jaj (zwłaszcza z nieznanego źródła) jest niewskazane ze względu na ryzyko zakażenia bakteryjnego.

Jak zatem podnieść poziom glutationu? Szczególnie jeśli chcemy wzmocnić się przed okresem grypowym lub kiedy już jesteśmy chorzy? Na rynku dostępny jest Immunocal, białkowy suplement diety. Można spróbowac po niego sięgnąć.

Przeczytaj też:

  • Jak wzmocnić organizm na zimę? Lekarz medycyny rodzinnej opisuje domowe sposoby na odporność.
  • Grypa - sposoby walki z grypą oraz informacje o szczepieniach.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

<
Autor: beka , Data wysłania: 2011-05-27

Ten Immunocal to niezłe zdzierstwo - 300g z czego 89% to białko serwatkowe - wszystko za "jedyne" 300 zł. Spoko tylko ja mam białko serwatkowe np. z WPC Ostrowi - 30 zł za 900g.

Pozdro dla kumatych

Autor: badania , Data wysłania: 2013-01-08

Kumaci wiedzą, że to nie jest zwykłe białko serwatkowe. To izolat o odpowiednim profilu aminokwasów. I ma badania potwierdzające działanie. Używam go od dawna i jestem zadowolona. Znam też inne osoby, którym bardzo pomógł przy okazji różnych problemów.
Mało tego - Immunocal jest refundowany w USA przez Medicare i Medicaid. Czy "zwykła serwatka" byłaby refundowana?
Szkoda, że ktoś krytykuje, ale nie posiada wiedzy... :-(

>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.