Jesteś tutaj: Strona główna / Natura /
Woda jest źródłem życia

Woda - źródło życia

Wodę powinno się pić regularnie zanim poczujemy pragnienie. Najlepiej wypijać około 8 szklanek dziennie.

Powinno się ją pić małymi łykami w niedużych ilościach, najlepiej 10 minut przed lub po jedzeniu (picie w trakcie posiłku może rozrzedzać soki żołądkowe). Odpowiednia ilość wody w diecie to również znacznie większa szansa na zachowanie ładnej sylwetki i możliwość przeciwdziałania nadwadze, jednak pod warunkiem, że będziemy pić wodę, a nie napoje słodzone. Jest to możliwe dzięki temu, że picie wody zmniejsza uczucie głodu, przez co ułatwia nam kontrolę nad ilością spożywanych pokarmów.

 

Butelkowana czyli źródlana, mineralna lub stołowa

W potocznym języku polskim każdą wodę butelkowaną błędnie określa się jako „wodę mineralną”. Tymczasem wody butelkowane dzielą się na trzy rodzaje:

  • naturalne wody mineralne,
  • naturalne wody źródlane,
  • wody mineralizowane zwane stołowymi.

 

Warto wiedzieć:

  • W uzupełnianiu niedoborów mineralnych pomocne jest picie wód zawierających deficytowe pierwiastki (wapń, magnez, fluorki, jodki, żelazo (II) w znaczących stężeniach wskazanych specjalnym oznaczeniem na etykiecie. Oczekiwane efekty stosowania tych wód mogą być zauważalne jednak dopiero po systematycznym pobieraniu takiej wody w ilości ok. 1 litra dziennie.
  • Ciało w momencie narodzin składa się w 75% z wody, a wraz z wiekiem ten procent się zmniejsza. Ciało dorosłego człowieka składa się w 60% z wody.
  • Organizm ludzki traci wodę przez skórę (600 ml/dobę), płuca (400 ml/dobę), drogą pokarmową z kałem (100ml/dobę) oraz przez nerki (500 ml/dobę).
  • Woda w naszym organizmie może pochodzić z kilku źródeł: z wszelkiego rodzaju wypijanych płynów oraz zjadanych pokarmów, powstaje także w wyniku przemian metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów (woda metaboliczna).

Rodzaje wód

Wspólną i bardzo ważną cechą naturalnych wód mineralnych i naturalnych wód źródlanych jest ich pochodzenie z zasobów podziemnych oraz pierwotna czystość pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym. Wyróżnia się wody:

  • niskozmineralizowane o ogólnej zawartości soli mineralnych do 500 mg/l,
  • wody średniozmineralizowane (zawartość soli mineralnych od 500 do 1500 mg/l),
  • wysokozmineralizowane, w których zawartość soli mineralnych jest większa od 1.500 mg w litrze.

 

Proces butelkowania

Naturalna butelkowana woda mineralna i źródlana to woda wydobywana z „naturalnego źródła”, które według pojęć hydrogeologicznych jest samoczynnym, naturalnym, skoncentrowanym wypływem wody podziemnej na powierzchni terenu. Ale dla celów produkcji przemysłowej wykonuje się również głębokie odwierty, by czerpać wodę z głębszych warstw wodonośnych. Jeżeli woda ta jest odpowiedniej jakości, może być rozlewana do butelek. Proces ten musi się odbywać w odpowiednich warunkach, które zabezpieczają wodę przed kontaktem z zewnętrznym zanieczyszczeniem i umożliwiają zachowanie w maksymalnym stopniu naturalnego składu mineralnego i naturalnych właściwości każdej wody. Ich opakowanie powinny gwarantować pełne bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta” - podkreśla dr Teresa Latour z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny.

 

Oferta na rynku

Naturalne wody mineralne (44 procent ogółu wód w opakowaniach) to wody wyróżniające się stabilnym i bardzo zróżnicowanym składem mineralnym mającym znaczenie dla procesów fizjologicznych przebiegających w organizmie człowieka i niekiedy regulującym niektóre procesy w sposób korzystny dla zdrowia.

  • Naturalne wody źródlane (54 procent ogółu wód w opakowaniach) to wody charakteryzujące się na ogół niską zawartością składników mineralnych, zwłaszcza tych pierwiastków i ich związków, które powinny być limitowane przez niektóre osoby w codziennej podaży.
  • Woda stołowa (ok. 2 procent ogółu wód w opakowaniach) otrzymywana jest z mieszaniny wód o różnej mineralizacji. Wodą stołową jest również woda, do której dodaje się sole mineralne zawierające jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

 

Składniki wód mineralnych

Poszczególne rodzaje wód zawierają te same pierwiastki i ich związki, głównie: wapnia, sodu, magnezu, w postaci chlorków, wodorowęglanów i siarczanów, różnią się natomiast stopniem ogólnej mineralizacji i stosunkiem pomiędzy poszczególnymi składnikami mineralnymi, a tym samym i przeznaczeniem poszczególnych wód do ich stosowania.

Wody naturalne zawierają wszystkie te składniki mineralne, które występują również w organizmie człowieka, w jego tkankach i płynach ustrojowych. Ponieważ mają one w wodzie postać jonową są bioaktywne i łatwo przyswajalne” - zaznacza dr n farm. Teresa Latour z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny „Wody mineralne mogą zawierać nawet do 70 różnego rodzaju składników, jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć, które należy uwzględnić przy doborze wody dla potrzeb własnego organizmu. Są to: magnez, wapń, wodorowęglany, chlorki, sód, siarczany, fluorki, jodki, żelazo i dwutlenek węgla”- dodaje.

 

Bez uzdatniania

Niewątpliwą, powszechnie uznaną w świecie wartością naturalnych wód jest to, że pochodząc z podziemnych warstw wodonośnych, dobrze izolowanych od czynników zewnętrznych zachowują swą pierwotną czystość i są pozbawione zanieczyszczeń chemicznych oraz mikroorganizmów szkodliwych dla zdrowia pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Naturalna woda mineralna i źródlana jest synonimem czystej wody. Ważne jest również to, że naturalne wody butelkowane w żadnym momencie nie podlegają procesom uzdatniania. Fakt ten potwierdzają wszystkie instytucje powołane w Polsce do przestrzegania wymagań sanitarnych i zdrowotnych oraz bezpieczeństwa produkcji i przechowywania artykułów spożywczych” - podsumowuje Wojciech Rutkowski prezes Krajowej Izby Gospodarczej „Przemysł Rozlewniczy”.

 

Czy wiesz, że:

  • Ojciec medycyny - Hipokrates - już ponad 2000 lat temu zalecał wszystkim, aby pili jak najwięcej wody.
  • Bez wody człowiek może przeżyć w klimacie umiarkowanym 7 dni, natomiast bez pożywienia ponad 2 miesiące.
  • Utrata wody sięgająca 3% masy ciała powoduje obniżenie wydajności fizycznej o 20%.
  • Wodę z odkręconej butelki najlepiej wypić możliwie szybko od otwarcia. Po otwarciu butelki woda zachowuje swoje właściwości przez kilkanaście godzin.
  • Jeżeli chcemy wykorzystać wodę butelkowaną do gotowania napojów i pokarmów, należy wybrać wodę z niższą zawartością wapnia (ok. 50mg/dm3) i magnezu (poniżej 30mg), aby uniknąć wytrącania się osadów tych pierwiastków podczas gotowania.
  • Naturalne wody źródlane to wody charakteryzujące się na ogół niższą zawartością składników mineralnych, dlatego mogą być stosowane w codziennej diecie przez wszystkich bez względu na wiek czy obciążenia zdrowotne.
  • Szara, łuszcząca się i matowa skóra (tak zwana pergaminowa) jest objawem niewystarczającej podaży wody. W takim przypadku nie pomogą żadne kremy i maseczki - musimy pić wodę. Właściwa podaż wody korzystnie wpływa na cerę, gdyż dzięki niej z organizmu usuwane są produkty przemiany materii, które gdy zalegają w organizmie są niezwykle szkodliwe.
Źródło: Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy”.

Przeczytaj również:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.