Jesteś tutaj: Strona główna / Natura /
Żurawina

Żurawina

Anna Dąbrowskadr n. med. Anna Dąbrowska,
specjalista diabetolog

Żurawina najbardziej znana jest ze swoich właściwości zwalczania infekcji dróg moczowych. Owoce żurawiny są smacznym dodatkiem do ciast, deserów, musli i innych potraw, mogą też być atrakcyjną przekąską samodzielnie lub w połączeniu z migdałami, orzechami i innymi suszonymi owocami, zastępując niezdrowe chipsy.

 

Kwaśne, lecz zdrowe

Owoce żurawiny są zbyt kwaśne, by spożywać je na surowo, lecz doskonale nadają się na przetwory takie, jak: sok żurawinowy, żurawina suszona, konfitury i nalewki. Zurawina od wieków znana jest w medycynie ludowej. Owoce tej rośliny zawierają wiele witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, karotenoidów, pektyn oraz innych prozdrowotnych substancji.

 

Czy wiesz, że...

...spożywanie żurawiny neutralizuje przykry zapach moczu?

Pomoc w infekcjach dróg moczowych

Najczęstszym źródłem infekcji dróg moczowych są bakterie Escherichia Coli. Osadzają się one na ściankach dróg moczowych powodując stany zapalne. Owoce żurawiny wykazują silne działanie antyadherencyjne czyli redukują zdolność przyczepiania się bakterii do ścianek dróg moczowych, obniżając ilość bakterii w moczu. Ma to szczególne znaczenie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, np. z powodu prostaty (zmniejsza się ryzyko zapalenia pęcherza), osób po operacjach urologicznych, przy założonym cewniku itp. gdzie wzrasta ryzyko infekcji.

Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy, który zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Dzięki temu żurawina jest skuteczna w profilaktyce i leczeniu (rozpuszczaniu) kamieni nerkowych.

 

Profilaktyka wrzodów żołądka wywoływanych przez bakterie Helicobacter Pyroli

Podobne jak w drogach moczowych jest działanie żurawiny w żołądku. Powstrzymuje ona bakterie Helicobacter pyroli przed zagnieżdżaniem się na ściankach żołądka. Chroni to przed wrzodami żołądka, gdyż szacuje się że to właśnie ta bakteria jest przyczyną 90% przypadków choroby wrzodowej.

Żurawiny wykazuje również silne działanie antybiotyczne wobec innych szkodliwych bakterii układu pokarmowego, pozytywnie natomiast działa na rozwój „dobrych” bakterii z rodziny Lactobacillus.

 

Zdrowsze zęby dzięki żurawinie

Spożywanie żurawiny zmniejsza możliwość osadzania się w jamie ustnej bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i choroby przyzębia, w tym Fusobacterium nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus sobrinus i Streptococcus mutans . Najskuteczniejszy pod tym względem jest sok żurawinowy.

 

Przeciwko wolnym rodnikom tlenowym i złemu cholesterolowi

Żurawina wykazuje również właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne), porównywalne w swym działaniu z witaminą E. Dzięki temu obniża się stężenie złego cholesterolu (LDL) a zwiększa się stężenie dobrego (HDL). Zmniejsza to ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

Substancje zawarte w owocach żurawiny zwalczają też wirusa opryszczki (typ HSV-2), odpowiedzialnego za opryszczkę narządów płciowych.

 

Przeciwskazania do spożywania żurawiny

Żurawiny nie powinny spożywać osoby:

  • z osteoporozą – szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia,
  • przyjmujące leki z warfaryną (lek przeciwzakrzepowy) – substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu. - jej działanie się kumuluje, co może powodować wystąpienie krwotoków.

Żurawina - wartości odżywcze*

Składnik

Jednostka

Ilość na 100g

Żurawina surowa

Żurawina suszona, słodzona

Sok żurawinowy, niesłodzony

Kalorie

kcal

48

308

46

Białka

g

0.39

0.07

0.39

Tłuszcze

g

0.13

1.37

0.13

Węglowodany

g

12.20

82.36

12.20

Błonnik

g

4,6

5.7

0.1

Cukry

g

4.04

65.00

12.10

Wapń

mg

8

10

8

Żelazo

mg

0.25

0.53

0.25

Magnez

mg

6

5

6

Fosfor

mg

13

8

13

Potas

mg

85

40

77

Sód

mg

2

3

2

Cynk

mg

0.10

0.11

0.10

Witamina C

mg

13.3

0.2

9.3

Witamina B1

mg

0.012

0.007

0.009

Witamina B2

mg

0.020

0.016

0.018

Witamina B3

mg

0.101

0.990

0.091

Witamina B6

mg

0.057

0.038

0.052

Witamina E

mg

1.20

1.07

1.20

Witamina K

µg

5,1

3.8

5.1

Nasycone kwasy tłuszczowe

g

0.011

0.103

0.010

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

g

0.018

0.198

0.023

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

g

0.055

0.658

0.070

* Na podstawie: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.