Jesteś tutaj: Strona główna / Natura /
Aronia

Cierpka, lecz zdrowa aronia

Monika Kamińskamgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia

Aronia ma w sobie tyle cennych witamin i minerałów, że naukowcy nazwali ją cudem natury. Choć jest cierpka i ma dość twarde owoce warto z niej wykonać przetwory na zimę.

Według najnowszych badań aronia to najzdrowsza jagoda, choć tak mało jeszcze popularna. Co dziwne - Polska rocznie produkuje aż 15 tysięcy ton tych owoców. Krzew ten jest bliskim kuzynem jarzębiny. Świetnie nadaje się do ekologicznej uprawy. Roślina ta odporna jest bowiem na szkodniki i choroby. Aronia zawiera sporą liczbę garbników, które dość mocno uodparniają ją na proces fermentacji. Dzięki temu zebrane jagody można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

 

Aroniowa nalewka:

Składniki:

  • 0,75 l gatunkowo dobrej wódki
  • ok. 1,5 kg owoców aronii
  • 1 kg cukru
  • 6 goździków
  • laska wanilii
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • szczypta mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

Owoce oraz wszystkie przyprawy zalać wódką. Pozostawić w zaciemnionym miejscu na około 1-2 miesiące. Po tym czasie odsączyć owoce i osobno zasypać je 1 kg cukru. Po miesiącu przechowywania w ciemnym miejscu należy zlać powstały sok i zmieszać go z wywarem z wódki. Pozostawić na 1-2 miesiące, aby składniki dokładnie połączyły się, a nalewka nabrała szlachetnego aromatu.

 

Aronia w cukrze:

Składniki:

  • 1,30 kg owoców aronii,
  • 1,25 kg cukru,
  • 20 ml wody,
  • 4 plasterki cytryny.

Przygotowanie:

Plastry cytryny, wodę i cukier zagotować. Aronię osobno zalać wodą i zagotować przez 5 minut. Odsączyć i dorzucić owoce do zalewy. Gotować 5-7 razy po 5 minut. Wyjąć plastry cytryny. Całość przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.

Dobroczynne składniki

Okazuje się, że owoc ten jest źródłem wielu witamin i mikroelementów. W jego składzie jest między innymi:

  • witamina C,
  • witaminy B2 i B6,
  • witamina PP,
  • witamina E,
  • karoten, czyli prowitamina A,
  • molibden,
  • mangan,
  • miedź,
  • bor,
  • jod,
  • kobalt,
  • błonnik,
  • pektyny,
  • antocyjany.

 

Wszechstronne działanie

Składniki zawarte w aronii ułatwiają pracę układu pokarmowego, a co najważniejsze, wspierają niezawodnie nasz system immunologiczny.

Warto pamiętać, że aronia w swoim składzie ma antocyjany - substancje czynne należące do grupy przeciwutleniaczy. To za ich sprawą z naszego organizmu usuwane są toksyny i to dzięki nim nie powstaje szkodliwy tlen mający wpływ na kondycję naszej skóry oraz główny sprawca procesów starzenia się. Ponadto badania naukowe wykazują, że składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotworowych i łagodzą skutki radioterapii.

 

Im częściej, tym lepiej

Częste picie soku z aronii wzmacnia organizm, łagodzi przebieg cukrzycy, chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego i alkoholu.

Jagoda ta ma także zbawienny wpływ na nasze żyły. Świetnie przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, neutralizuje wolne rodniki oraz reguluje poziom cukru. Warto pamiętać, że wspomaga także nasz organizm w procesie usuwania z ciała metali ciężkich.

 

Wskazania

Sok z aronii powinny pić osoby często korzystające z solarium i cierpiące na dolegliwą łuszczycę. Zawiera on bowiem substancje uodparniające skórę na szkodliwe działanie promieni UV.

 

Przeciwwskazania

Aronii nie powinno się spożywać przy podwyższonej krzepliwości krwi oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy.

 

Zastosowanie

Aronia na surowo nie jest zbyt smaczna. Spora zawartość garbników sprawia, że jest dość twarda i cierpka. Warto jednak zatrzymać właściwości odżywcze tej rośliny na dłużej. Dlatego można spróbować wykonać z aronii przetwory: przeciery, dżemy lub soki. Aronia, podobnie jak borówka czy żurawina, świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i sosów. Idealna do profilaktycznego stosowania może być nalewka z tych owoców.

Przeczytaj również:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

<
Autor: sandra , Data wysłania: 2009-07-28

Prawdziwy rarytas to aronia w czekoladzie, mniaaam! Zdrowe i pyszne!

Autor: czarna , Data wysłania: 2011-05-28

Polecam na gorące dni wspaniały drink z aronii ( oczywiście bezalkoholowy) sok z aronii, listek swieżej mięty i plaster cytryny, rozcieńczamy wodą mineralna w/g uznania. Naprawde rewelacja!!!

Autor: cecylia , Data wysłania: 2012-03-20

codziennie przygotowuje napoj z mrozonej aronii,dodaje actimel, banana i kiwi oraz zabek czosnku wszystko miksuje jest to pyszny napoj o jeszcze lyzka miodu cala zime jestem zdrowa.polecam

>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.