Jesteś tutaj: Strona głównaNowości na rynkuDieta
Amarantus ekspandowany

Amarantus ekspandowany

O tym, że trendy lubią wracać wiadomo nie od dziś. Rzadko jednak sięga się po tak stare wzorce, jak w przypadku mody na... ziarna. W XXI wieku prawdziwy renesans przeżywa uprawiany już 5 tysięcy lat temu amarantus. Do tej pory był on traktowany raczej jako roślina ozdobna.

 

- Nasiona amarantusa ostatnio przeżywają renesans i cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów i producentów - mówi Marek Kubara, właściciel firmy Ekoprodukt, która jako jedna z niewielu, dostarcza na rynek produkty z amarantusa. - To zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz - dodaje.

Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.

Amarantus można i warto polecać wszystkim:

  • osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny w pracy i uprawiającym sport,
  • ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, osobom pracującym umysłowo i narażonym na stres,
  • ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo minerałów, anemikom,
  • ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza, uczuleniowcom ze względu na nieobecność glutenu.

Zboże to posiada lipidy, a w nich skwalen, opóźniający procesy starzenia organizmu oraz antyoksydanty, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób serca. Spożycie 100g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Włączenie, do jednego posiłku dziennie, potrawy przygotowanej z amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo.

Cena za opakowanie ziarna amarantusa o masie 500 g w sklepie internetowym Ekoprodukt to: ok. 9,42 zł.

Przeczytaj też:

  • Kasza - jej rodzaje, właściwości odżywcze i zdrowotne.
  • Dieta na zimę - sposoby na większą odporność na infekcje.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.