Jesteś tutaj: Strona główna / Nowości na rynku / Dieta /

Amarantus ekspandowany
O tym, że trendy lubią wracać wiadomo nie od dziś. Rzadko jednak sięga się po tak stare wzorce, jak w przypadku mody na... ziarna. W XXI wieku prawdziwy renesans przeżywa uprawiany już 5 tysięcy lat temu amarantus. Do tej pory był on traktowany raczej jako roślina ozdobna.
- Nasiona amarantusa ostatnio przeżywają renesans i cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów i producentów - mówi Marek Kubara, właściciel firmy Ekoprodukt, która jako jedna z niewielu, dostarcza na rynek produkty z amarantusa. - To zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz - dodaje.
Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.
Amarantus można i warto polecać wszystkim:
- osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny w pracy i uprawiającym sport,
- ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, osobom pracującym umysłowo i narażonym na stres,
- ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo minerałów, anemikom,
- ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza, uczuleniowcom ze względu na nieobecność glutenu.
Zboże to posiada lipidy, a w nich skwalen, opóźniający procesy starzenia organizmu oraz antyoksydanty, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób serca. Spożycie 100g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Włączenie, do jednego posiłku dziennie, potrawy przygotowanej z amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo.
Cena za opakowanie ziarna amarantusa o masie 500 g w sklepie internetowym Ekoprodukt to: ok. 9,42 zł.
Przeczytaj też:
- Kasza - jej rodzaje, właściwości odżywcze i zdrowotne.
- Dieta na zimę - sposoby na większą odporność na infekcje.