Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /

Cukrzyca i dieta
dr nauk med. Grażyna Lewandowska-Piech,
specjalista medycyny rodzinnej
Do tej pory lekarze byli zdania, że cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) rozwija się zwykle po 40. roku życia.
Przeprowadzone niedawno przez amerykańskich naukowców badania dowiodły, że w wielu przypadkach pewne nieprawidłowości w stężeniu glikozy we krwi pojawiają się dużo wcześniej – nawet w wieku 25 lat. Ich wykrycie umożliwia wcześniejsze rozpoczęcie leczenia, a tym samym ograniczenie ryzyka powikłań cukrzycowych, np. kłopotów ze wzrokiem i nerkami.
Dobry wpływ witaminy E
Witamina ta, zwana często witaminą młodości, nie tylko opóźnia procesy starzenia się komórek, ale również może pomóc diabetykom. Utrudnia bowiem powstawanie złego cholesterolu, co jednocześnie dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny.
Jest to ważne, gdyż cukrzycy są o wiele bardziej narażeni na chorobę wieńcową i miażdżycę niż zdrowi ludzie. Niektóre badania wykazały, że witamina ta może wpływać dobroczynnie na produkcję insuliny w organizmie.
Warto więc wiedzieć, że dobrym źródłem witaminy E są orzechy, nasiona słonecznika i dyni, oleje roślinne czy też zarodki pszeniczne.
Fasola dla równowagi
Najnowsze badania wykazały, że wyciągi z fasoli pomagają w opanowaniu lekkich przypadków cukrzycy, gdyż przywracają równowagę węglowodanową w organizmie. Z najlepszym skutkiem stosuje się je w połączeniu z innymi ziołami o podobnym działaniu (np. z rutwicą).
Kozie ziele pomoże
Naziemne części koziego ziela (Epimedium Sagittum) zawierają sole chromu, które mają wpływ na działanie insuliny i zmniejszają nietolerancję cukru u diabetyków. W roślinie tej występują też inne, bardzo ważne związki, pochodne guanidyny (znajdują się one także w soi i wyce).
Jak wykazano, związki te ułatwiają przechodzenie glukozy do komórek i w ten sposób obniżają jej poziom we krwi. Badania potwierdziły, że podawanie ich pacjentom pozwala nawet na zmniejszenie dobowej dawki insuliny u chorych na cukrzycę typu 1 (insulinozależną).
Przeczytaj również: