Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Keczup

Keczup pomaga zapobiegać chorobom serca

Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht stwierdzili, że kombinacja składników odżywczych w keczupie pomidorowym ma działanie prozdrowotne i może przeciwdziałać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca. Przeprowadzone badania wykazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i keczupie likopenu (przeciwutleniacza) oraz witamin C i E powoduje zwiększone właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem przeciwutleniaczy.

 

Od lat uważano, że spożywanie pomidorów pomaga zachować zdrowie i ogranicza ryzyko chorób serca. Efekt prozdrowotny przypisuje się wielu składnikom pomidorów, a szczególnie likopenowi, któremu warzywa zawdzięczają charakterystyczny czerwony kolor. Przyswajalność i biologiczna aktywność likopenu rosną, gdy pomidory podda się obróbce cieplnej, co dzieje się podczas produkcji keczupu.

- Wiadomo, że pojedyncze składniki, takie jak likopen, witamina C i E, chronią przed rozwojem choroby serca. Chcieliśmy się jednak dowiedzieć, jaki efekt ochronny będzie miało połączenie tych składników w pomidorach, a jaki w keczupie – mówi doktor Merel Hazewindus z Uniwersytetu w Maastricht.

W tym celu naukowcy przeprowadzili serię badań. W ramach eksperymentu badani zjadali posiłki z keczupem oraz bez jego dodatku. U osób, które jadły keczup, efekt ochronny przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, był bardziej widoczny (wykazano spadek poziomu markerów stanu zapalnego we krwi). Wyniki badań potwierdzają pozytywną rolę pomidorów oraz keczupu w zapobieganiu chorobom serca.

Firma H.J. Heinz wsparła badanie, dostarczając keczup i częściowo je finansując.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

<
Autor: enolog , Data wysłania: 2015-01-26

\"Keczup pomaga zapobiegać chorobom serca\".........zapomnieliscie państwo dodać, że bardzo skutecznie zakwasza nasz organizm, pogarszając jego stan. A to dzięki faktowi, że zawiera sól, cukier i ocet plus często konserwanty. Czyli najgorsze trucizny znane człowiekowi od lat ! Odradzam jedzenie ketchupów, a zachęcam do spożywania duzych ilości koncentratów pomidoworych. Sam od ponad 15 lat zjadam 250g dziennie 30% koncentratu bez żadnych dodatków. Podejrzewam, że zawartość klikopenu w nim jest grubo ponad 100mg/100g gdyz produkowany jest z włoskich, dobrze nasłonecznionych pomidorów.

Jak aplikować skutecznie likopen ?
Należy pomieszać go z olejem (ja używam oliwy z oliwek) i podgrzać do 60-70C. W takiej dopiero formie przyswoimy najwięcej tego antyutleniacza. Likopen nie ginie w wysokich temperaturach jak większość dobroci w jedzeniu.

Autor: rosół , Data wysłania: 2015-04-10

(at)enolog - Pana rozwiązanie pasuje bardziej do zup, ogólnie dań gorących, które i tak są kilkukrotnie przez nas podgrzewane, przynajmniej raz solone, doprawiane. W reszcie przypadków szkoda języka, szkoda smaku i witamin. Zawsze muszę coś dodać aby przełamać smak koncentratu, a to oznacza dodatkową ingerencję w dietę. Poza tym nie otaczają nas zewsząd konserwanty, dzisiejsze keczupy są o niebo bezpieczniejsze! Sam używam łagodnego firmy Gomar Pińczów i nic w nim bym nie zmienił. Ma w sobie najwięcej pomidorów z dostępnych marek i nie zawiera wątpliwych substancji. Keczup to rozsądny dodatek.

>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.