Jesteś tutaj: Strona główna / Aktualności /
Natura Food 2010

Natura Food 2010

W dniach 15-17 października 2010 Międzynarodowe Targi Łódzkie zapraszają do udziału w Dniach Naturalnej Żywności NATURA FOOD - najważniejszej imprezie branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. Honorowymi patronami targów są Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Łódzkiego.

 

Cele akcji

Wzorem poprzednich edycji, ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Swoje oferty zaprezentują także gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne i farmy zdrowia.

 

Więcej wystawców

Bardzo atrakcyjna obecnie tematyka żywności ekologicznej i tradycyjnej oraz konsekwencja w realizacji założonego programu promocyjnego powodują, że z roku na rok targi NATURA FOOD zyskują coraz większe znaczenie wśród branżowych imprez o tej tematyce w Polsce. W ubiegłym roku odnotowaliśmy 50 % wzrost liczby wystawców oraz podwojenie powierzchni wystawienniczej. Wśród firm biorących udział w targach można było znaleźć tych najważniejszych w branży: Symbio Polska, Primavika, Biohurt, Oskoła, Dary Natury czy Herbapol.

 

Konkursy i warsztaty

Stałą i bardzo istotną częścią Targów NATURA FOOD jest Konkurs produktów tradycyjnych "Tygiel Smaków" organizowany przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Nasze działania wspierają najważniejsze branżowe organizacje, a wśród nich Polska Izba Produktu Regionalnego i Slow Food Polska, organizator pierwszych w Polsce warsztatów degustacyjnych Laboratoria Smaku , które miały miejsce podczas naszej imprezy w ubiegłym roku. Dużą uwagę przywiązujemy także do tematów związanych z GMO oraz żywnością certyfikowaną w ramach seminariów i prezentacji edukacyjnych pod nazwą ŚWIADOMY KONSUMENT. Naszym partnerem w realizacji tych działań jest Instytut Spraw Obywatelskich będący partnerem merytorycznym targów NATURA FOOD.

 

Uczta kulinarna

Dni Naturalnej Żywności to wielka uczta kulinarna i święto wszystkich smakoszy, a także możliwość spróbowania i zakupienia produktów które rozpieszczą każde podniebienie, zachwycą smakiem i jakością. Młodsi mają szansę skosztować przysmaków kuchni regionalnych, a starsi przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, których próżno szukać w hipermarketach. Swoje kulinarne dziedzictwo prezentują niemal wszystkie regiony Polski. Targom towarzyszą także pokazy kulinarne w wykonaniu mistrzów. W ubiegłym roku swój kunszt kulinarny prezentowali: Carlos Gonzales Tejera, Robert Sowa i Pascal Brodnicki.

Przeczytaj też:

  • Czas na slow food - odkryj przyjemność delektowania się posiłkiem. Bez pośpiechu.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.