Jesteś tutaj: Strona głównaDla zdrowia
Ból wątroby? Zrezygnuj z alkoholu!

Wątroba - oby nie bolała...

Jemy za szybko, za dużo i niezdrowo. Cierpi na tym jeden z najważniejszych naszych organów - wątroba.

 

Największy narząd naszego organizmu spełnia szereg kluczowych funkcji w układzie pokarmowym i wydalniczym. Można stwierdzić bez żadnej przesady, że od dobrze funkcjonującej wątroby zależy nasze życie. To prawdziwa fabryka, filtr i węzeł komunikacyjny na styku dwóch układów - trawienia i krążenia.

Niestety zbyt często zmuszamy wątrobę do nadmiernego wysiłku jedząc obfite i ciężkostrawne posiłki. Dodatkowo obciążamy ją nadmiernym spożyciem alkoholu oraz niepożądanym działaniem leków. Wątroba to silny, regenerujący się narząd, jednakże nie jest niezniszczalna...

 

Unikaj konserwantów

Choroby wątroby są jednymi z najczęstszych schorzeń i stanowią poważny problem społeczny. Większość osób z jej schorzeniami nie jest w ogóle świadoma choroby, aż do bardzo zaawansowanego stadium. Alarmujący jest również wskaźnik zapadalności na nowotwór trzustki. W Polsce odnotowuje się rocznie 3,5 tys. nowych zachorowań. U 90 proc. z nich chorobę wywołują czynniki zewnętrzne, takie jak:

  • palenie papierosów,
  • aminy powstające podczas przyrządzania potraw,
  • zła dieta,
  • konserwanty dodawane do żywności.

 

Niewłaściwa dieta

Choroby i ból wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. Nawet woda, której używamy do przygotowywania posiłków ma, przez zawartość chloru i metali ciężkich, negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowo-wydalniczego. Dodatkowo nasza wątroba zmaga się codziennie z dużymi ilościami tłuszczy. Szczególnie szkodzą jej:

Utajniony problem

Skala zapadalności na choroby wątroby jest tak wysoka ze względu na bezobjawowy rozwój schorzenia. Wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Dolegliwości związane z osłabieniem wątroby często przybierają złudną formę:

  • bólu mięśniowo-stawowego,
  • chronicznego zmęczenia,
  • ogólnego osłabienia organizmu,
  • problemów ze snem,
  • trudności w koncentracji i zapamiętywaniu.

Takie objawy często kojarzone są z innego rodzaju chorobami jednocześnie opóźniając prawidłową diagnozę. W kolejnych stadiach rozwoju choroby dotkliwe staje się powiększenie obwodu brzucha, uczucie stałego wzdęcia, zmiany na skórze i brak apetytu.

  • dania typu fast food,
  • pasztety,
  • konserwy mięsne,
  • wszystkie potrawy smażone,
  • potrawy duszone w tłuszczu (naleśniki czy też bigos).

Wątroba jest również wrażliwa na drób:

  • gęś,
  • kaczka,
  • dzikie ptactwo,

a także ryby:

  • śledź,
  • węgorz,
  • halibut,
  • sardynki,
  • ryby marynowane.

Dla dobra tego organu będzie również unikanie substancji takich jak:

  • pieprz,
  • chrzan,
  • ocet,
  • musztarda.

Wbrew ogólnej zasadzie również nie wszystkie warzywa korzystnie wpływają na pracę wątroby. Szczególnie niewskazane są:

  • jarzyny strączkowe,
  • cebula,
  • por,
  • wszystkie odmiany kapusty,
  • brukselka,
  • kalarepa,
  • kukurydza,
  • papryka,
  • kalafior,
  • rzodkiew.

Unikaj kwaśnych i niedojrzałych owoców np. wiśni, porzeczek i agrestu. Ponadto pamiętaj o obieraniu ze skórki jabłek, brzoskwiń i moreli oraz o obieraniu i gotowaniu gruszek. Jedz tylko świeżo przygotowane potrawy - unikaj ponownie odgrzewanych, nawet zup przechowywanych w lodówce. Pamiętaj o szkodliwości:

  • tłustych ciast,
  • tortów,
  • kremów,
  • świeżych ciastek francuskich i drożdżowych,
  • bitej śmietany,
  • czekolady,
  • czekoladek,
  • kakao.

Zrezygnuj z napojów gazowanych, a także wystrzegaj się mocnej herbaty i kawy oraz napojów bardzo zimnych lub gorących.

 

Zrezygnuj z procentów!

Nasz jadłospis pozbawiony wymienionych substancji z pewnością wspomoże kondycję naszej wątroby. Jednak należy pamiętać o wyjątkowej szkodliwości używek, które są zabójcze dla wielu organów, w tym również dla wątroby. Szczególną rolę w procesie zatruwania wątroby ma pozornie mało szkodliwy alkohol, ponieważ stan wywołany jego przedawkowaniem mija względnie szybko.

Alkoholowa choroba wątroby przez lata może przebiegać bezobjawowo. Pierwsze oznaki toksycznego wpływu alkoholu zwykle pojawiają się u osób po 30. roku życia, a poważne zaburzenia dopiero u czterdziestolatków. U osób spożywających codziennie co najmniej 20 gram czystego etanolu można już wskazać sygnał nadużywaniu alkoholu, dla przykładu w półlitrowym piwie znajduje się 25 gram etanolu. Choroba alkoholowa w zaawansowanym stadium objawia się brakiem apetytu, chudnięciem, nawracającą gorączką, częstymi krwawieniami dziąseł i nosa oraz żółtaczką. Niepokojąca jest wciąż wzrastająca liczba przypadków marskości wątroby wywołanej chorobą alkoholową, tak samo często stwierdzana u kobiet i mężczyzn w wieku około 45 lat.

Wątroba nie lubi także:

  • nikotyny,
  • kawy,
  • grzybów,
  • niektórych leków (szczególnie z grupy hepatotoksycznych, m.in. doustnych przeciwcukrzycowych, preparatów antykoncepcyjnych, środków przeciwreumatycznych, przeciwpadaczkowych, przeciwgruźliczych i niektórych antybiotyków).

 

Wspomagaj wątrobę

Odpowiednia dieta, ograniczenie spożywanego alkoholu oraz unikanie medykamentów z pewnością korzystnie wpłynie na pracę naszej wątroby. Dodatkowo ryzyko związane z nowotworem obniży zdrowy tryb życia, związany z aktywnością fizyczną, relaksem i rzuceniem palenia.

Jak widać naszej wątrobie nie jest łatwo. Warto zatem wspomóc jej działanie, dostarczając naturalnych substancji budulcowych i przyspieszających jej regenerację, by służyła nam długo i sprawnie do późnej starości. Wątroba jest narządem ruchomym, ale delikatnym, zatem wymaga od nas należytej uwagi. Od jej sprawności zależy prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia i krążenia. Nie bagatelizujmy zdrowia wątroby, nie obciążajmy jej nadmiernie.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

Autor: ilonkac123 , Data wysłania: 2010-08-21

Co można jeść aby uniknąć wzdęć wątroby i zgagi

Autor: Prym , Data wysłania: 2011-08-07

Czytając artykuł mam wrażenie że można jeść TYLKO chleb (razowy) i pić wodę - kranówę przegotowaną.

Autor: tom , Data wysłania: 2011-08-23

na zgagę dobry jest twaróg. Oczywiście dobrej jakości. Jedzony na śniadanie ale nie tylko. Jedz o połowę wolniej niż obecnie, w żadnym wypadku przed telewizorem czy przy gazecie.

Autor: Chelios , Data wysłania: 2011-11-30

Ja pale mam 34 lata i boli mnie
cos pod zebrami co to moze byc bardzo proszę o pomoc a w recz błagam

Autor: Flanker , Data wysłania: 2011-12-12

Wątroba daje o sobie znać bólem pod żebrami z prawj strony. Jeśli masz takie bóle to kup sobie "rapacholin" i łykaj dwie tabletki po posiłku, jesli ból zmaleje to masz prawie pewność, że to wątroba, choć może być to również woreczek żółciowy - kamienie. Dolegliwościom - bólom woreczka żółciowego towarzyszy ziana zabarwienia stolca- bieleje. Badania krwi dają większy obraz kłopotów z wątrobą.

Autor: grazka , Data wysłania: 2011-12-15

od dłuzszego czasu mam wzdęcia i pieczenie w gardle dochodzącą aż do brzucha Miałam przeprowadzoną gastroskopie która nic nie wykazała wszystko dobrze- a zgage mam dalej. Mam usunięty woreczek żółciowy,tak ze najwięcej mam wzdęcia po lewej stronie, czasami czuje się jak nadmuchany balon- ile ja już leków nabrałam, pomaga mi NOLPAZA. NIE WIEM CO TO JEST.WODY SIĘ NAPIJE I MAM WZDĘCIA ORAZ ZGAGE.

Autor: siesiek , Data wysłania: 2011-12-27

badanie wykazało że mam wątrobę gruboziarnistą ;w jakim to stopniu to może szkodzić lub wpływać na moje zdrowie,czy można to wyleczyć.

Autor: Andrzej , Data wysłania: 2013-01-10

Wszystkie wskazane objawy mogą równie dobrze pasować do innych schorzeń, w moim przypadku dopiero po drugiej gastroskopii potwierdzono przepuklinę rozworu przełykowego. Objawy wszelkie włącznie z bólami pod mostkiem, z prawej pod żebrami mogły wskazywać na woreczek żółciowy itp. Pierwsze co daje największą ulgę przy tego typu schorzeniach, wątroba, żołądek, jelita to natychmiastowe odstawienie napojów gazowanych. Zmniejsza to wzdęcia i nacisk na chore organy, mądry lekarz powinien dokładnie wypytać o nasze nawyki żywieniowe.
Co do diagnostyki to rozpowszechniona gastroskopia nie jest jedynym badaniem, polecam USG jamy brzucha to koszt około 70..90 zł. Obejmuje wątrobę, nerki, żołądek, pęcherz, prostatę bez stresu i kombinacji by dostać się do gastrologa (czyt. specjalisty) w wielu miejscowościach czas oczekiwania 3..4 miesiące. Nie muszę pisać, że to oznacza dla tych z nowotworem, że będzie za późno. Ale tak działa ten system.

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.