Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Wieprzowina PQS

Mięso wieprzowe – wieprzowina PQS

Odżywianie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania każdego organizmu. Warto podkreślić, że zarówno rodzaj spożywanych produktów, jak i ich ilość, nie mogą być przypadkowe. Tylko prawidłowo skonstruowana dieta umożliwia utrzymanie organizmu w dobrej kondycji i uzyskanie szczupłej figury. Pamiętajmy zatem o podstawowym elemencie każdej diety, czyli o białku zwierzęcym.

 

Wyjątkowa jakość wieprzowiny

Mięso ze względu na swoją wartość odżywczą należy do podstawowych artykułów żywieniowych. Dlatego dla zapewnienia wysokiej jakości produktów stworzono System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System), który ma na celu wyprodukowanie wieprzowiny o wyjątkowych cechach, wyróżniających ją wśród innych produktów mięsnych na rynku.

Schab pieczony w rękawie w sosie serowo-czosnkowym

Składniki:

  • 1,5 kg schabu PQS
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem. Następnie w mięsie zrobić kieszonki i włożyć do nich ząbki czosnku. Tak przygotowany schab umieścić w rękawie do pieczenia i na 2 godziny zostawić w lodówce. Po wyjęciu schab musi „odstać” 15 minut. Po tym czasie można już go wstawić do nagrzanego piekarnika (180°) – piec około 2 godzin.

Sos:
Składniki:

  • 20 dag sera żółtego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pietruszka

Wykonanie:

Ser żółty zetrzeć na tarce, a czosnek zmiażdżyć w prasce. Wszystko to wrzucić do gotującego się bulionu. Gdy wszystkie składniki się połączą – zdjąć sos z palnika. Dodać śmietanę, mąkę i drobno posiekaną pietruszkę.

Według założeń systemu, wieprzowina PQS powinna mieć wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu, a do jej produkcji nie można używać substancji dodatkowych zwiększających zawartość soli i związków fosforanowych, które prowadzą do niekorzystnych zmian zdrowotnych, m.in.:

  • otyłości, 
  • cukrzycy,
  • udarów.

 

Mięso wieprzowe a kalorie

- Jako dietetyk i sportowiec polecam stosowanie w diecie wieprzowiny ze znakiem PQS - mówi Maciej Jaśkiewicz, dietetyk, instruktor kulturystyki, trener personalny. 

Warto podkreślić przewagę białka zwierzęcego nad roślinnym, ponieważ białko zwierzęce jest w zasadzie „kompatybilne” z ludzkim:

  • wspomaga procesy anaboliczne (budulcowe), 
  • ułatwia budowanie masy mięśniowej,
  • wzmaga procesy regeneracyjne (potreningowe).

Należy starać się zawsze dostarczać organizmowi najlepszych i najwartościowszych produktów, a wieprzowinę PQS można do takich zaliczyć.

 

Lekkostrawna wieprzowina

Wysoka jakość mięsa produkowane w systemie PQS sprawia, że jest ono lekkostrawne i nisko kaloryczne. Jednocześnie taka ilość gwarantuje dostarczenie organizmowi energii niezbędnej w codziennym funkcjonowaniu oraz wspomaga tworzenie hormonów, co sprzyja zachowaniu odpowiedniej równowagi endokrynologicznej. 

Kupując wieprzowinę PQS, mamy zatem pewność, że otrzymujemy produkt o wysokich wartościach odżywczych. Co ważne – wiemy też, podczas procesu produkcyjnego zwierzęta były utrzymywane w humanitarnych warunkach oraz na specjalnie zbilansowanej diecie i bez udziału śruty kukurydzianej oraz mączki rybnej.

 

Grillowana wieprzowina

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej PQS
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Polędwicę umyć, pokroić kotlety i delikatnie rozbić je ręką. Z oliwy, majeranku, chilii, czosnku i pieprzu przygotować marynatę. Należy natrzeć nią mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.  Dopiero przed położeniem na grill należy posolić kotlety. Czas grillowania to około 25 minut (mięso musi być dopieczone w środku).

Co to jest PQS?

System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) jest zgodny z art. 32 ust. 1 lit. B rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i spełnia wymogi określone w artykule 22 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Spełnienie wyżej wymienionych wymogów pozwoliło Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 11 grudnia 2009 r. uznać System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) za krajowy system jakości żywności”.

Przeczytaj także:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.