Jesteś tutaj: Strona główna / Dla zdrowia /
Ból gardła

Ból gardła

Aleksandra Grabowiecka- Kosmakdr Aleksandra Grabowiecka - Kosmak,
laryngolog

Ból gardła, obok kataru i kaszlu, jest bardzo przykrą dolegliwością. Czasami pojawia się nie wiadomo skąd, a najgorsze jest to, że nie chce ustąpić.

Powody letniego bólu gardła na ogół są banalne, ale ich konsekwencje mogą zepsuć ci wypoczynek nawet przez kilkanaście dni.

 

To warto zastosować

  • Gdy podczas upału zjesz dużymi kęsami lody lub wypijesz zmrożony napój, twoje gardło przeżyje termiczny szok. Jesteś wtedy bardziej podatny na atak bakterii.
  • Latem możesz też łatwo doprowadzić do wychłodzenia organizmu. Wystarczy, że posiedzisz w klimatyzowanym pomieszczeniu, gdzie temperatura jest co najmniej o 10 stopni niższa niż na zewnątrz. Nagłe wyziębienie osłabionego upałami organizmu jeszcze bardziej obniży jego mechanizmy obronne, przez co stanie się on bardziej podatny na infekcje.
  • Podobnie zareaguje twoje ciało, jeżeli rozgrzany wejdziesz do zimnej wody w morzu lub jeziorze. Najlepiej zanurzać się stopniowo, dzięki temu drastycznie nie wychłodzisz organizmu.

Domowym sposobem

Nieprzyjemne drapanie w gardle to wynik zalęgającego tam gęstego śluzu.

  • Dobry miód. W rozrzedzeniu go pomoże ci miód. Dodawaj go do herbaty lub jedz prosto ze słoika.
     
  • Sok z rzepy. Wydrąż warzywo i wypełnij środek karmelem. Wstaw do lekko rozgrzanego piekarnika. Sok, który puści rzepa świetnie leczy bolące gardło. Pij 2-3 razy dziennie.
     
  • Inhalacje. Skutecznym domowym lekarstwem na drapanie w gardle i chrypkę są inhalacje z dodatkiem sody oczyszczonej. Przygotowuje się je na bazie naparu z rumianku (1 torebka na 1/2 litra wody) i 5 kropel witaminy E. Następnie do naparu wsypujemy Łyżeczkę sody i parę wdychamy przez co najmniej 10 minut.
     
  • Prawoślaz. Chrypy można się pozbyć używając popularnego prawoślazu: 1 czubata łyżkę ziela zalej na kilka godzin 1/2 litra letniej wody. Po tym czasie przecedź. Płucz gardło co 2-3 godziny. Na drugi dzień przygotuj świeżą porcję leku. Jednoczenie wyeliminuj z diety wszelkie ostre produkty (imbir, pieprz, musztardę, mocny alkohol itp.).

 

Kuracja hamująca

Warto szybko uporać się z chorobą, gdyż bakterie z gardła mogą zainfekować cały organizm i atakować inne narządy. Jeżeli tylko pojawią się pierwsze symptomy przeziębienia, zastosuj kurację, która zahamuje rozwój infekcji. W przeciwnym razie choroba rozwinie się, co skończy się leżeniem w łóżku i przyjmowaniem antybiotyku.

 

Unikaj jedzenia niektórych produktów

Zanim rozpoczniesz domowe leczenie, zmierz temperaturę ciała. Jeżeli jest prawidłowa, przez najbliższe 4-5 dni wyeliminuj z codziennego menu produkty wyziębiające organizm, a tym samym przyczyniające się do rozwoju choroby.

  • Nie jedz jogurtów, kefirów, maślanki.
  • Odpuść sobie cytrusy, rabarbar, gruszki.
  • Niewskazane są pestki słonecznika.
  • Unikaj mięty oraz alg.
  • Zapomnij o smalcu i słoninie.
  • Nie spożywaj morskich ryb.

Przy okazji pamiętaj, że produkty te maja właściwości wychładzające organizm niezależnie od swej temperatury!

Ogranicz też spożycie:

  • cukru,
  • soli,
  • twarogów.

 

Zapobiegaj!

  • Ogranicz picie zimnych napojów i jedzenie lodów.
  • Przed wejściem do jeziora lub morza przyzwyczaj organizm do zmiany temperatury.
  • Niedobór witaminy C zwiększa możliwość wystąpienia infekcji.
  • Po opalaniu unikaj klimatyzowanych pomieszczeń.

Te produkty jedz przede wszystkim

Jedz jak najwięcej produktów ocieplających organizm:

  • kasz (szczególnie jaglanej i gryczanej),
  • makaronów,
  • duszonych i smażonych warzyw,
  • zup (najlepsze cebulowa i z porów),
  • orzechów,
  • pij kompoty z moreli, brzoskwiń, malin i wiśni, zawsze z dodatkiem cynamonu, który działa bakteriobójczo.

Stosuj też przyprawy ziołowe, które niszczą szkodliwe drobnoustroje:

  • majeranek,
  • bazylię,
  • tymianek,
  • kozieradkę,
  • czosnek,
  • lubczyk,
  • liście laurowe.

 

Ważne zasady w leczeniu

Niewłaściwie stosowany lek nie tylko nie pomoże, ale wręcz może zaszkodzić.

Warto zatem pamiętać:

  • skuteczność leczenia zależy w dużym stopniu od regularności przyjmowania leku;
  • nie odstawiaj preparatu przed zakończeniem pełnej kuracji, nawet gdy dolegliwości ustąpiły;
  • zapytaj w aptece, czy lek nie wpływa ujemnie na zdolność kierowania samochodem;
  • witaminy i mikroelementy to także leki! Należy je przyjmować z rozwaga i najlepiej po konsultacji lekarskiej.

W przypadku temperatury

Jeśli masz gorączkę, zastosuj kurację odwrotną i unikaj:

  • cebuli,
  • czosnku,
  • mięsa,
  • przypraw rozgrzewających (pieprz, imbir, curry),

W przypadku gorączki warto za to pić:

  • jogurt,
  • kwaśne napoje mleczne,
  • soki z cytrusów,
  • lekko osłodzony kompot z rabarbaru.

Powyżej wymienione napoje obniżają temperaturę. Jeżeli wystąpiły już pierwsze objawy nadchodzącej choroby, połóż się do łóżka i wygrzej.

 

Gardłowe schorzenia

  • Zapalenie gardła
    • Atakuje głównie błonę śluzową, a nie migdały (tym rożni się między innymi od anginy). Towarzyszy zazwyczaj ostremu nieżytowi nosa i zaziębieniu. Błona śluzowa gardła jest opuchnięta i zaczerwieniona, a chory ma uczucie:
      • drapania,
      • pieczenia,
      • zasychania w gardle,
      • kłucia przy połykaniu.
    • Przy zapaleniu może występować podwyższona temperatura, bądź tylko lekki stan podgorączkowy. Zwykle nie wymaga stosowania antybiotyków.
    • Trwa 8-10 dni.
    • Leczenie polega na stosowaniu Śródków napotnych, płukaniu gardła naparami z rumianku lub szałwii. Ból złagodzą np. cukierki z zawartością szałwii.
       
  • Angina
    • Jest chorobą ostrą, objawiającą się w całym organizmie. Wywołują ją bakterie (zwykle paciorkowce).
    • Atakuje migdałki, które ulęgają przekrwieniu i obrzmieniu. W anginie wirusowej migdałki są powiększone, żywoczerwone. Zaczerwieniona może być cała jama ustna.
    • W trakcie rozwoju choroby na powierzchni migdałków pojawiają się żółtawobiałe naloty ropne. Anginie towarzyszą:
      • bóle głowy,
      • ogólne osłabienie,
      • wysoka gorączka,
      • dreszcze,
      • bole mięśni i stawów.
    • Ból gardła promieniuje aż do uszu. Lekarze są zgodni, że letnie anginy lecza się trudniej niż zimowe, między innymi dlatego, że latem ciężko nam usiedzieć w domu, a wygrzewanie się na słońcu i wysoka temperatura na dworze są dodatkowym wysiłkiem dla organizmu.
    • Najlepszy sposób na wyleczenie to:
      • leżenie w łóżku dopóki trwa gorączka i 1-2 dni po jej ustąpieniu,
      • stosowanie ciepłych okładów na szyję,
      • płukanie gardła roztworem soli, tymianku, mięty, rumianku.
         
  • Podrażnienia
    • Przyczyna odczuwania bólu gardła nie musi być przeziębienie ani angina, ale podrażnienie błon śluzowych. Wrażliwej śluzowce gardła szkodzą:
      • dym papierosowy,
      • klimatyzacja,
      • alkohol,
      • pyłki roślin,
      • kurz,
      • spaliny.
    • Jeśli dopada cię tego typu podrażnienie, najlepszym lekarstwem jest picie gorącego rosołu.
       
  • Katar
    • To ostry nieżyt błony śluzowej nosa - najczęściej jest wywołany wirusami, trwa do 7 dni, początkowo wydzielina ma charakter wodnisty, później staje się gęsta i lepka. Stosuj leki, które obkurczają rozszerzone naczynia krwionośne w błonie śluzowej nosa, co ułatwia oddychanie i łagodzi objawy kataru.

Przeczytaj też:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.