Jesteś tutaj: Strona główna / Stomatologia /
Co warto jeść, by mieć piękny uśmiech?
Żeby zachować zdrowe zęby bardzo istotne jest włączenie do swojej diety kilku produktów. Ryby, jajka, czy… wodorosty pomogą nam na długo zachować piękny uśmiech. Katowicka Klinika Implantologii i Stomatologii Estetycznej dr. Romana Borczyka przygotowała miniporadnik na temat tego, co powinno się wejść w skład naszego jadłospisu.
W naszej diecie nie może zabraknąć ryb. Ich pozytywny wpływ na nasz organizm, w tym zęby, jest bardzo duży. Szczególnie dotyczy to dzieci, gdyż ryby zawierają dużo białka i wapnia, które pozytywnie wpływają na zęby w okresie ich rozwoju. – Mają w sobie też dużą ilość witaminy D, która wywiera pozytywny wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową, pomaga utrzymać prawidłowy rozwój zębów i wpływa na ich twardość – tłumaczy dr Roman Borczyk, właściciel katowickiej Kliniki.
Jaja są źródłem minerałów takich jak magnez, żelazo, jod i wapń. Szczególnie ten ostatni składnik odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju zębów. Bogaty w wapń jest również żółty ser.
Masło niekoniecznie jest wskazane dla osób, które chcą schudnąć, ale dla zębów jest jak najbardziej „przyjazne“. Zawiera tłuszcze, które zwiększają przyswajanie witamin, np. witaminy D. Zdrowy, zarówno dla naszej figury, jak i uzębienia jest natomiast jogurt naturalny. Wpływa on pozytywnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, w tym też na prawidłową florę jamy ustnej. – Jest to istotne, gdyż prawidłowa flora jamy ustnej może zapobiec ryzyku zakażeń grzybiczych. Jest to naturalna bariera przed szkodliwymi bakteriami. Ponadto jest bogatym źródłem wapnia – mówiy lek. stom. Izabela Walawender z katowickiej Kliniki.
Co prawda niewielu z nas włącza ten produkt do swojego codziennego menu, ale bardzo wysokie wartości zdrowotne posiadają wodorosty. Na ich powierzchni rozwijają się bakterie, które produkują enzymy chroniące nasze zęby i dziąsła. Rzadko spożywamy także olej kokosowy, a badania wskazują na to, że olej ten może hamować rozwój nie tylko próchnicy, ale też drożdży. Drożdże odpowiedzialne są za zakażenia błony śluzowej jamy ustnej.
Zdecydowanie bardziej popularne w naszej diecie są jabłka. Jedząc je, naturalnie oczyszczamy zęby. Wydziela się więcej śliny oczyszczającej zęby i wypłukującej resztki z przestrzeni międzyzębowych. – Podobnie jest z marchewką, czy też selerem. Te pokarmy pozwalają w naturalny sposób usunąć płytkę nazębną – dodaje stomatolog katowickiej Kliniki.
Oczywiście nie możemy zapominać też o piciu wody. Jest to bardzo dobry sposób na wypłukanie bakterii i resztek pożywienia z powierzchni zębów. Dlatego warto pić i płukać jamę ustną wodą, gdy nie mamy pod ręką tradycyjnej płukanki do zębów.
Przeczytaj także:
- Bezbolesne leczenie kanałowe.