Jesteś tutaj: Strona głównaNatura
Szpinak

Szpinak smaczny i zdrowy

Monika Kamińskamgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia

Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C!

 

Cenne składniki

W szpinaku jadalne są tylko liście. Najczęściej gotujemy je lub dodajemy surowe do potraw.

Warzywo to zostało przywiezione do Europy z dawniej Persji w czasach średniowiecznych. Odtąd nie ma w sobie równych jeśli chodzi o ilość zawartych w nim składników. Na 100 gram szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza i 48,8 mg witaminy C. 

 

Odmiana nowozelandzka szpinaku

W Polsce coraz częściej spotykamy odmianę nowozelandzką szpinaku. Zawiera ona tyle samo wartości odżywczych co szpinak zwykły, zawiera też kwas szczawiowy.

Odmiana ta pochodzi z Nowej Zelandii. Zazwyczaj w sprzedaży pojawia się, gdy kończy się sezon na zwykły, polski szpinak.

Podobnie jak tradycyjny szpinak nie nadaje się dla każdego, chociaż smak i wartości odżywcze ma te same.

Jego najważniejszą cechą odróżniającą go od rodzimego jest wytrzymałość na upały i niskie temperatury. Jego zbiór trwa od kwietnia aż do końca listopada.

Należy zjadać młode, górne pędy oraz liście. Najlepiej łączyć go w sałatkach ze szczawiem i liśćmi botwinki.

Wskazania do stosowania

Szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i betakaroten.
100 g gotowanego szpinaku dostarcza:

  • 20 kalorii,
  • 5,1 g białka,
  • 0,5 g tłuszczu,
  • 1,4 g węglowodanów,
  • 6,3 g błonnika,
  • 600 mg wapnia,
  • 490 mg potasu,
  • 120 mg sodu,
  • 93 mg fosforu,
  • 59 mg magnezu,
  • 2,4 mg żelaza,
  • 0,4 mg cynku.

 

Przeciwwskazania do spożycia

Niestety szpinak bogaty jest też w kwas szczawiowy (około 3 g w 1 kg). Dlatego sporo osób nie powinno jeść szpinaku, bo pomimo swoich dobroczynnych składników, będzie im szkodził.

Ze szpinakiem powinny uważać przede wszystkim osoby w podeszłym wieku. Zbyt duża zawartość żelaza może niekorzystnie wpływać na ich organizm.

Szpinaku nie powinni spożywać:

  • chorzy na artretyzm,
  • cierpiący na reumatyzm,
  • osoby ze schorzeniami nerek,
  • ludzie z chorą wątrobą,
  • osoby z chorobami układu pokarmowego.

 

Trudne dobrego początki

Od średniowiecza musiało minąć bardzo dużo czasu, aby szpinak upowszechnił się w naszych domach i ogródkach. Swój pierwszy renesans warzywo to przeżyło w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Ze szpinaku przyrządzały one specjalny napój. Najczęściej pili go chorzy i słabowitego zdrowia. Jak się okazywało, po regularnym piciu wywaru ludzie bardzo szybko wracali do dobrej kondycji.

Kolejnym przełomem dla szpinaku były lata trzydzieste XX wieku. Wtedy szpinak swoją sławę zyskał wśród amerykańskich farmerów. Warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować. Szpinak zaczął pojawiać się w reklamach mniej więcej tak często jak wchodząca w tym czasie na rynek coca-cola.

Zobacz też:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

Autor: rick , Data wysłania: 2011-01-31

polecam wszystkim naleśniki ze szpinakiem .....
dobre jem od 3 lat .....

Autor: komzol , Data wysłania: 2011-11-08

Ja raz robiłem pierogi z mięsem i z szpinakiem , pychota a do tego ładny kolor:D

Autor: martens , Data wysłania: 2012-01-07

Uwielbiam szpinak!Zawsze siegam po niego np. po sytych swiętach...oraz w momencie kiedy chce wrócic do formy,uregulować no nieco ;)Ale nie tylko...uwielbiam go jako dodatek do obiadu,zamiast sałatki,musi on byc jednak odpowiednio przyżadzony...To bardzo proste!
Na patelni rozgrzewam oliwe z oliwek następnie dodaje dwa-trzy ząbki czosnku (pokrojonego w kostkę lub przecisnietego przez praskę)bardzo krótko go podsmazam -aby nawet sie nie zrumienił bo będzie gorzkawy i do tego dodaje szpinak(nawet w formie zamrożonej) podlewam troche wodą gdy juz sie wszystko rozpuści wkruszam do niego ser feta,sól,pieprz do smaku...mieszam aby ser się rozpuscił i nie pozostawił białych grudek -nada on szpinakowi piękny jasny zielony kolor:) I gotowe! Naprawde polecam...pycha ..palce lizac!!! podawac na ciepło do obiadu:)Samo zdrowie!!!

Autor: Kasia , Data wysłania: 2012-03-08

Mój szpinak zjadają nawet dzieci.
Przepis pochodzi od babci:
Kupujemy mrożony szpinak liściasty, rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody.
W rondlu roztapiamy 1/4 kostki masła (82%), dodajemy szpinak i dusimy aż liście będą miękkie (często mieszając). Do szpinaku dodajemy 1 jajko i mieszamy aż jajko się całkowicie zetnie. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy zamiast surówek. Ja uwielbiam jeść taki szpinak z ziemniakami gotowanymi na parze albo pieczonymi...
Uwaga, szpinak lubi sól więc najlepsze walory smakowe ma wtedy, gdy nieco tej soli sypniemy (najzdrowsza będzie sól morska).
Smacznego :)

Autor: kuba , Data wysłania: 2012-03-14

Czy szpinak daje siłę?

Szpinak zawiera dużo białka, minerałów i witamin, przez co jest bardzo odżywczy. Natomiast przekonanie, że w szpinaku jest wyjątkowo dużo żelaza to mit. Szpinak składa się w 90% z wody a żelazo stanowi zaledwie 3,5% masy. Szpinak nie zawiera wiec więcej żelaza niż inne warzywa.

To przekonanie o "żelazowości" szpinaku jest tak samo błędne jak przekonanie, iż cytrusy są bogate w witaminę C - najwięcej tej witaminy znajdziemy, bowiem w owocach kiwi, czarnych porzeczkach i truskawkach.

Autor: gosia , Data wysłania: 2012-04-15

Polecam sałatkę ze szpinaku: podsmażamy na patelni zabki czosnku , aż oliwa przejdzie zapachem . Wyjmujemy czosnek.Do oliwy dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Smażymy na chrupko. Całość boczek+ oliwa+ ząbki czosnku dodajemy do sałatki.Dodajemy pomidorki koktajlowe i uprażone ziarna słonecznika.Pycha!

Autor: madzia , Data wysłania: 2012-05-09

Ja zas znam troszke inny przepis.Będąc za granicą szpinak w takiej wersji przygotowywał pewien Awgan od którego zlapałam przepis.A jest on następujący;na patelni lub woku rozgrzewam masło z malą ilością oliwy do tego wrzucam pokrojoną cebulke i chwilkę podsmazam ,aż sie zarumieni po czym dodaje 2 ząbli czosnku ,przeciśnięte przez praske i szpinak krojony(świerzy lub mrożony)Wszystko razem dusze do miękkości,przyprawiam solą i pieprzem,dodaje odrobine maggi.Gdy szpinak jest miękki dodaje 1 jajko i mieszam aż sie zetnie.Na końcu posypuje żółtym serem i gotowe-smacznego!!!:)Jak nie lubiłam szpinaku ta wersja przypadła mi do gustu i można ją jeść jako dodatek do obiadu na cieplo lub na zimno z pieczywem:)

Autor: olga , Data wysłania: 2012-06-13

Jadłam szpinak zarówno z serem feta jak i z jajkiem ale najlepszy moim zdaniem jest z zwykłym białym serem wymieszanym z serkiem topionym śmietankowym. Oczywiście dodaje sporo czosnku do smaku jak kto woli.. sól pieprz i nowinką jest podsmażona cebulka z kiełbasą dodana do przyrządzonej masy. Masa nadaje się zarówno do jedzenia samej ale i do pierogów , naleśników. polecam jako całe danie obiadowe obsmażyć trochę pokrojonych kostek z piersi kurczaka i dodać do szpinaku zamiast kiełbasy--WYŚMIENITE:)

Autor: Raven , Data wysłania: 2012-07-13

Nie da sie przejsc bez "smaka" obok tych wszystkich kuszacych przepisow, ktore zamieszczacie w komentarzach, ale ja polecilbym jednak zeby szpinak (jak i wiele innych warzyw) spozywac w postaci surowej. Smazony z boczkiem, stanowiacy nadzienie do pierogow czy nalesnikow jest wysmienity, ale ja polecam kupic swiezy (w postaci lisci) i zrobic z niego surowke :). Jest to bardzo proste. Wystarczy polaczyc go z innymi warzywami (ogorek, pomidor, papryka, avocado, cebula, czosnek i co tam tylko chcecie), polac sosem sojowym, skropic sokiem z limonki, wymieszac i delektowac sie pyszna, naturalna surowka jako dodatkiem do obiadu lub przekaska miedzy daniami :).

Autor: renia , Data wysłania: 2013-01-07

Ja zas polecam surowke ze szpinaku i ogorka kiszonego,jest rewelacyjna.Przepis:1op oczyszczonego szpinaku,pokrojonego w cienkie paski,5nieduzych kiszonych ogorkow startych na tartce o duzych oczkach,1malutka cebula starta na tartce o drobniejszych oczkach.Wszystko razem wymieszac,troszke posolic,popieprzyc,polac octem balsamicznym i odrobina oleju do smaku.Wedle uznania.Surowke podajemy oziebiona z lodowki.Moje dzieci rowniez sie tym zajadaja.Zycze smacznego i pozdrawiam

Autor: marti , Data wysłania: 2013-04-09

Ja uwielbiam szpinak z tuńczykiem! pycha! Na liściasty szpinak kładziemy tuńczyka odsączonego z oleju, na to pokrojone w 8 ugotowane jajko, pomidor, cebula,posypać delikatnie bazylią, oregano i pieprzem. Do tego przypiec lekko (aby były) chrupiące) bułeczki posmarowane masłem i czosnkiem. Smacznego:)

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.