Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /

Błędy żywieniowe
Według badań Koalicji na rzecz Zdrowego Serca aż 40% zapracowanych Polaków nie je śniadań, a to właśnie śniadanie powinno być pierwszym krokiem na drodze do zdrowego odżywiania.
Co więcej, jak podkreśla prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, młode osoby żywią się wbrew wszelkim zasadom.
Wszyscy – młodzi i starsi, powinni unikać nadwagi, uprawiać aktywność fizyczną i regulować ilość spożywanych kalorii. Nadwaga prowadzi bowiem do cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Trzeba zmobilizować społeczeństwo do ograniczenia w diecie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych.
Należy także:
- zmniejszyć ilość dostarczanego organizmowi cholesterolu, zawartego głównie w jajkach i mięsie,
- ograniczyć używanie soli z 12-15 g do 5-6 g dziennie,
- zadbać o umiarkowane spożycie alkoholu i słodyczy.
W zamian za to powinniśmy spożywać więcej – od 0,5 do 1 kg dziennie – warzyw i owoców, które są źródłem witamin i składników mineralnych oraz pić dziennie 2 szklanki mleka lub jego przetworów.
Warto żyć lepiej
Sposób odżywiania jest ściśle związany z naszym stylem życia. A w dzisiejszych czasach pokolenie 30 i 40-latków żyje na wysokich obrotach, pod wpływem stresu. Badania pokazały, że aż 76% respondentów spędza w pracy od 8 do 10 godzin dziennie, a 50% przyznaje się, że dość często zdarza im się odstępować od reguły spożywania posiłków regularnie.
- Zgodnie z kodeksem pracy należy się nam jedynie jedna 15-minutowa przerwa. Niestety, w większości sami sobie nadajemy ostre tempo pracy i wyznaczamy preferencje, które uniemożliwiają zjedzenie normalnego obiadu. Wybieramy pośpieszne rozwiązania i najczęściej przy komputerze zjadamy ciastko, czy pączka – zaznacza lek. med. Danuta Paśnicka, lekarz medycyny pracy.
- Jeśli rzeczywiście nie mamy czasu na to by wyjść na obiad, starajmy się jeść wcześniej przygotowane, zdrowe kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, posmarowane margaryną, z mnóstwem warzyw, z chudym serem lub chudą wędliną. Pamiętajmy by w naszym jadłospisie znalazły się również owoce czy bezcukrowe soki. Jeśli natomiast wychodzimy na lunch należy wybrać takie miejsce, które zapewni nam zdrowe posiłki – dodaje Magdalena Milewska.
Przeczytaj również:
- Dekalog zdrowego odżywiania - jak żyć w zgodzie z własnym organizmem?