Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Poranna dieta

Poranna dieta

Po obudzeniu organizm ludzki potrzebuje dużej dawki energii. W zależności od szerokości geograficznej śniadanie jest mniej lub bardziej urozmaicone, ale zawsze jest to najważniejszy posiłek dnia.

 

Jak wyglądają śniadania na innych kontynentach?

W zależności od kultury, strefy klimatycznej i tradycji śniadanie wygląda inaczej.

  • Azjaci preferują zupy.
  • Tradycyjne japońskie śniadanie to przeważnie gorący bulion z wodorostami (miso) oraz ryż z warzywami, np. „daikon” - z kiszoną białą rzodkwią. Po jedzeniu zawsze pije się zieloną herbatę, zaparzaną zgodnie z ceremoniałem.
  • Tajskie śniadanie to zazwyczaj zupa ryżowa - czysta lub gotowana na rosole. Do posiłku pije się kawę po tajsku - bardzo mocną i doprawioną cykorią.
  • Amerykanie lubią śniadania na ciepło. W skład ich porannego menu wchodzą ziemniaki w mundurkach lub zapiekane z serem, potrawy mączne, gęsta śmietana, kilka rodzajów jajecznicy. Do tego soki owocowe lub słaba kawa podawana w dzbankach.
  • W Senegalu zaś na śniadania je się banany i mango oraz bagietkę z masłem czekoladowym.
  • W Egipcie najpopularniejsza jest „ful medames”, czyli pasta z gotowanego bobu z oliwą, z sokiem z cytryny i czosnkiem.

 

Co najbardziej lubią jeść na śniadanie Europejczycy?

Śniadania Europejczyków są bardzo zróżnicowane. Inne jada się na słonecznym Południu Europy, inne na chłodnej Północy.

  • Tradycyjne hiszpańskie śniadanie to „chocolate con churros” - długie ciastka, smażone jak pączki i serwowane z gęstą czekoladą do picia. Bardzo popularne są tostadas (grzanki) na oliwie lub na maśle z marmoladą oraz smażone jajka. Południowcy cenią sobie również tortillę - rodzaj omletu z ziemniaków i jaj.
  • W Grecji śniadania nie są ani popularne, ani obfite. Około jedenastej Grecy często zajadają się ciastem o nazwie „tyropitta”, wypełnionym gorącym płynnym serem feta. Śniadanie składa się z kawy lub herbaty, białego chleba, masła, dżemu lub miodu, kawałka ciasta i szklanki soku.
  • Norwegowie rano jedzą „geitost” – słodki, brązowy kozi ser. Norweskie kanapki „smørbrød” zwykle mają bardzo dużo składników, często są to ryby lub owoce morza, a także wędzone i smażone mięsa. Największym śniadaniowym przysmakiem na północy jest wędzony łosoś z jajecznicą i świeżym koperkiem.

 

Jak powinno wyglądać dobrze zbilansowane śniadanie?

Najważniejszym i najstarszym źródłem energii pokarmowej znanej człowiekowi są węglowodany. Według zasad prawidłowego żywienia węglowodany złożone, których źródłem są produkty zbożowe, powinny znajdować się w naszej codziennej diecie w jak największej ilości. Dietetycy zalecają by w prawidłowo zbilansowanym śniadaniu znalazły się: produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, bogate w pełnowartościowe węglowodany, błonnik i żelazo oraz porcja nabiału, która jest źródłem niezbędnego białka i wapnia:

  • mleko,
  • jogurty,
  • twarogi,
  • sery.

Nasz poranny posiłek powinien być także bogaty w witaminy z grupy B:

  • otręby,
  • orzechy,

Ważny jest także magnez (kakao) i witamina C (sok pomarańczowy lub inny owocowy, świeże owoce i warzywa).

Nie każdy z nas ma jednak czas na przygotowanie pełnowartościowego, zdrowego śniadania. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką np. ciastka LU GO!, które mogą być elementem dobrze zbilansowanego porannego posiłku.

Przeczytaj także:

  • Zdrowa żywność - poznaj tajniki zdrowej i ekologicznej żywności.
  • Zdrowa dieta - jak zdrowo się odżywiać?
  • Soki, nektary i napoje owocowe - sprawdź, czym się różniąi co warto pić.
  • Wybieramy produkty light - zdrowe, czy przereklamowane?

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

<>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.