Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /

Poranna dieta
Po obudzeniu organizm ludzki potrzebuje dużej dawki energii. W zależności od szerokości geograficznej śniadanie jest mniej lub bardziej urozmaicone, ale zawsze jest to najważniejszy posiłek dnia.
Jak wyglądają śniadania na innych kontynentach?
W zależności od kultury, strefy klimatycznej i tradycji śniadanie wygląda inaczej.
- Azjaci preferują zupy.
- Tradycyjne japońskie śniadanie to przeważnie gorący bulion z wodorostami (miso) oraz ryż z warzywami, np. „daikon” - z kiszoną białą rzodkwią. Po jedzeniu zawsze pije się zieloną herbatę, zaparzaną zgodnie z ceremoniałem.
- Tajskie śniadanie to zazwyczaj zupa ryżowa - czysta lub gotowana na rosole. Do posiłku pije się kawę po tajsku - bardzo mocną i doprawioną cykorią.
- Amerykanie lubią śniadania na ciepło. W skład ich porannego menu wchodzą ziemniaki w mundurkach lub zapiekane z serem, potrawy mączne, gęsta śmietana, kilka rodzajów jajecznicy. Do tego soki owocowe lub słaba kawa podawana w dzbankach.
- W Senegalu zaś na śniadania je się banany i mango oraz bagietkę z masłem czekoladowym.
- W Egipcie najpopularniejsza jest „ful medames”, czyli pasta z gotowanego bobu z oliwą, z sokiem z cytryny i czosnkiem.
Co najbardziej lubią jeść na śniadanie Europejczycy?
Śniadania Europejczyków są bardzo zróżnicowane. Inne jada się na słonecznym Południu Europy, inne na chłodnej Północy.
- Tradycyjne hiszpańskie śniadanie to „chocolate con churros” - długie ciastka, smażone jak pączki i serwowane z gęstą czekoladą do picia. Bardzo popularne są tostadas (grzanki) na oliwie lub na maśle z marmoladą oraz smażone jajka. Południowcy cenią sobie również tortillę - rodzaj omletu z ziemniaków i jaj.
- W Grecji śniadania nie są ani popularne, ani obfite. Około jedenastej Grecy często zajadają się ciastem o nazwie „tyropitta”, wypełnionym gorącym płynnym serem feta. Śniadanie składa się z kawy lub herbaty, białego chleba, masła, dżemu lub miodu, kawałka ciasta i szklanki soku.
- Norwegowie rano jedzą „geitost” – słodki, brązowy kozi ser. Norweskie kanapki „smørbrød” zwykle mają bardzo dużo składników, często są to ryby lub owoce morza, a także wędzone i smażone mięsa. Największym śniadaniowym przysmakiem na północy jest wędzony łosoś z jajecznicą i świeżym koperkiem.
Jak powinno wyglądać dobrze zbilansowane śniadanie?
Najważniejszym i najstarszym źródłem energii pokarmowej znanej człowiekowi są węglowodany. Według zasad prawidłowego żywienia węglowodany złożone, których źródłem są produkty zbożowe, powinny znajdować się w naszej codziennej diecie w jak największej ilości. Dietetycy zalecają by w prawidłowo zbilansowanym śniadaniu znalazły się: produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, bogate w pełnowartościowe węglowodany, błonnik i żelazo oraz porcja nabiału, która jest źródłem niezbędnego białka i wapnia:
- mleko,
- jogurty,
- twarogi,
- sery.
Nasz poranny posiłek powinien być także bogaty w witaminy z grupy B:
- otręby,
- orzechy,
Ważny jest także magnez (kakao) i witamina C (sok pomarańczowy lub inny owocowy, świeże owoce i warzywa).
Nie każdy z nas ma jednak czas na przygotowanie pełnowartościowego, zdrowego śniadania. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką np. ciastka LU GO!, które mogą być elementem dobrze zbilansowanego porannego posiłku.
Przeczytaj także:
- Zdrowa żywność - poznaj tajniki zdrowej i ekologicznej żywności.
- Zdrowa dieta - jak zdrowo się odżywiać?
- Soki, nektary i napoje owocowe - sprawdź, czym się różniąi co warto pić.
- Wybieramy produkty light - zdrowe, czy przereklamowane?