Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /
Chorzy z przejedzenia

Chorzy z przejedzenia

Monika Kamińskamgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia

W czasie świąt trudno jest się nam oprzeć smakołykom. O obżarstwie mówimy wtedy, gdy ilość spożywanego pokarmu, a zwłaszcza jego potencjał energetyczny, znacznie przekracza dobowe zapotrzebowanie człowieka. Dla lekarzy w przychodniach dyżurnych, podobnie jak dla pogotowia ratunkowego, święta to okres wytężonej pracy. Dzień przed świętami izby przyjęć świecą pustkami. Ale w przeddzień świąt zaczynają się wypełniać. Pierwsze w kolejce ustawiają się ofiary służbowych śledzików. Potem przybywa chorych z objawami ostrych nieżytów żołądkowo-jelitowych lub kolki wątrobowej wywołanych nadmiernym jedzeniem i lekceważeniem diety.

 

Szybka pomoc dla żołądka

  • Rennie, tabletki do ssania o smaku mocnej mięty. Zalecane na zgagę, nadkwaśność, niestrawność, wzdęcia i uczucie pełności w nadbrzuszu.
  • Gastrofan, lek zmniejsza nadkwaśność soku żołądkowego poprzez zobojętnienie kwasu solnego. Wskazany w leczeniu zgagi, wzdęć, uczucia pełności, nudności, odbijania i niestrawności.
  • Diges-Tonic, ziołowy preparat regulujący trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie, rozkurczająco. Wskazany jako środek pomocniczy w niestrawności i wzdęciach.
  • Raphacholin, preparat stosowany w zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, zaparciach oraz stosowany w stanach zapalnych dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.
  • Manti, lek zobojętniający kwas solny w soku żołądkowym. Pomocny w leczeniu zgagi, nadkwaśności, niestrawności, bólu żołądka i wzdęć.
  • Espumisan, lek wskazany w dolegliwościach, którym towarzyszy gromadzenie gazów i wzdęcie brzucha.
  • Ulgamax, lek wskazany do stosowania w nadkwaśności soku żołądkowego i objawów z nim związanych - zgaga, niestrawność, wzdęcia.
  • Ranigast, wskazany do leczenia zgagi i niestrawności, bólu w podbrzuszu.
  • Buscopan, lek rozkurczowy. Wskazania do stosowania w bólach spowodowanych skurczami w obrębie układu pokarmowego, moczowo-płciowego i dróg żółciowych.

Poznaj siebie

Tymczasem organizm, jeszcze przy stole, wysyła sygnały, że ma dosyć i pora odstawić talerz. Te sygnały to:

  • nadmierne pocenie,
  • ospałość,
  • uczucie duszności,
  • uderzeń gorąca.

Natomiast ostry nieżyt żołądkowy czy jelitowy może objawiać się bólami, najczęściej w nadbrzuszu bądź tzw. bólami kurczowymi jelit i objawami kolki wątrobowej. Pojawiają się nudności, wymioty, biegunka, czasem zaparcia i zatrzymanie gazów. Wszystko razem powoduje ogromny dyskomfort.

 

Wszystko z umiarem

Jedzeniu Polaków często towarzyszą mocne trunki, co przy zachowaniu umiaru, nie szkodzi! Ale Polacy bardzo często, zwłaszcza podczas świątecznych biesiad, tracą umiar. Wśród najcięższych chorób jest ostre zapalenie trzustki. Jego przyczyną bywa najczęściej kamica żółciowa lub alkohol albo właśnie łączenie obfitych posiłków z piciem alkoholu. Lekarze podkreślają, że możemy jeść wszystko. Tylko abyśmy pamiętali, że trzeba zachować umiar.
Jak to zrobić? Podczas Wigilii kosztuj przygotowane dania, zamiast objadać się nimi. Gdy czujesz, że masz dość, wstań od stołu i idź na spacer. Wybierz się na Pasterkę! Tylko w ten sposób pomożesz organizmowi poradzić sobie z obfitościami świątecznego stołu. Należy przede wszystkim:

  • nie mieszać alkoholu z mięsem,
  • nie mieszać słodyczy z mięsem,
  • jeść mniej.

Warto pamiętać, by pomiędzy posiłkami robić około 3 godzin przerwy, aby organizm miał czas na spokojne strawienie pokarmu. Gdy jednak zjemy już za dużo warto pomyśleć, jak pozbyć się nadmiaru kalorii. Zdaniem lekarzy najlepszy jest aktywny wypoczynek.

 

Przypadki szczególne

  • Osoba starsza najczęściej ma z góry ustaloną dietę przez swojego lekarza. Zaleca się potrawy lekkostrawne, a dania gotowane.
  • W przypadku cukrzyków, powinna być zachowana odpowiednia dieta. Takie osoby muszą absolutnie unikać wypieków i klusek. Zamiast tłustych mięs, mogą jeść ryby. Warto pamiętać by gatunek ryby też był odpowiedni. Tłustego karpia, powszechnie spotykanego na wigilijnym stole, można zastąpić lżejszymi gatunkami ryb.
  • Lekarze apelują, by podczas świąt mimo wszystko zachować umiar w jedzeniu. Dotyczy to zwłaszcza osób, które mają problemy między innymi z żołądkiem i wątrobą lub cierpią na chorobę wrzodową.
  • Warto też pić dużo niegazowanej wody mineralnej (około 2 litry dziennie). Oczyści ona nasz organizm, ale zapewni też uczucie sytości i zapobiegnie dalszemu jedzeniu.
  • Nie należy próbować leczyć się na własną rękę przy długotrwałych bólach.

Zobacz także:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

<
Autor: helena , Data wysłania: 2010-08-18

Moze po prostu warto jest jeśc troszke mniej jesli wiemy ze mogą nas dopaść tego typu dolegliwosci.Mnie pomaga w takich sytuacjach tabletka ranigastu i herbatka miętowa.

Autor: Paweł , Data wysłania: 2013-12-17

Zawsze w święta przesadzę ze smakołykami. Nie mogę się opanować !!! Ale na tegoroczne już jestem przygotowany. Zakupiłem Helfix SuperDigestion i zaraz po kolacji wigilijnej wypiję jedną fiolkę. Sprawdzałem już wcześniej i naprawdę działa. Dyskomfort w żołądku mija ;) Wesołych Świąt !

>

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.

Fotografia tytułowa: © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com