Jesteś tutaj: Strona głównaNatura
Gruszki

Gruszki

Monika Kamińskamgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia

Gruszka - na rozum i pragnienie

Gruszki uprawiane były już w starożytnej Grecji, choć najprawdopodobniej pochodzą z Azji. Od XVII wieku z powodzeniem hodowali je Francuzi i Belgowie. To oni rozpropagowali lecznicze właściwości gruszki. Kompot z suszonych owoców gasi pragnienie, ale ma też właściwości przeciwgorączkowe.

 

Na trawienie i nie tylko

Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Polecane są szczególnie w przypadku wystąpienia zaparcia. Jeśli spożyjemy ich zbyt wiele, powinniśmy spodziewać się biegunki. Zawarty w nich potas oraz arbutyna oddziałują także na układ moczowy. Owoce te mogą być wskazane przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych.

 

Sałatka z gruszki

  • 1-2 cykorie,
  • 2 dojrzałe gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 serek pleśniowy niebieski Lazur lub zwykły Brie
  • SOS:
    • 3 łyżki oliwy z oliwek,
    • 2 łyżeczki musztardy,
    • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
    • sól,
    • pieprz.

Gruszki, cykorię oraz ser pleśniowy pokroić w wąskie słupki. Dorzucić posiekane orzechy. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!

I główka pracuje...

Udowodniono, że regularne spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. W swoim składzie bowiem gruszki mają także pierwiastek o nazwie bor. To za jego sprawą łatwiej nam pracować umysłowo. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia możliwości koncentracji. Pierwiastek ten jest też szczególnie ważny podczas procesów związanych z transportem po organizmie wapnia. W szczególności zapobiega ubytkom wapnia z kości. Dlatego dojrzałe gruszki powinny jeść osoby szczególnie narażone na osteoporozę. Do grupy podwyższonego ryzyka należy zaliczyć osoby przyjmujące leki z zawartością sterydów lub kobiety w okresie menopauzalnym. Wystarczy jednak zjadać 1 gruszkę na 3-4 dni i w ten sposób naturalnie zapobiegać ryzyku wystąpienia osteoporozy.

 

Bogactwo błonnika i... cukru

W porównaniu z innymi owocami gruszki zawierają małe ilości witamin oraz składników mineralnych. Dwa razy więcej witaminy C lub witamin z grupy B mają jabłka. Warto jednak pamiętać, że w gruszkach znajdziemy jod! Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów. W miąższu znajduje się 7-12 procent łatwo przyswajalnych cukrów: fruktozy, glukozy i sacharozy, co sprawia, że owoce te są dość kaloryczne. Jedna średnia gruszka o wadze 12 dag to aż ok. 60 kcal (prawie dwa razy więcej niż jabłko)! W miarę jak owoce dojrzewają, zmniejsza się w nich zawartość kwasów organicznych i pektyn, za to przybywa cukru. Swój niepowtarzalny smak oraz aromat zawdzięczają olejkom eterycznym.

 

Domowym sposobem

Te odmiany gruszek, które są dość słodkie warto jeść na surowo. Można też dodawać do owocowych sałatek. Szczególnie dobrze owoc ten komponuje się z orzechami włoskimi, serem żółtym lub pleśniowym. Świetnie komponują się jako dodatek do drobiu lub kaczki. Zazwyczaj jednak z gruszek robimy przetwory: kompot, dżem, chutney. Warto zastanowić się na suszeniem krążków gruszek na zimę. Będą idealne na zimowy kompot z suszu.

 

Przeczytaj także:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

Autor: Bea , Data wysłania: 2009-05-31

To ciekawe, skąd to przysłowie, że od gruszek boli brzuszek.

Autor: Skowron , Data wysłania: 2009-06-01

Jak się najesz gruszek, to pewnie cię brzuch rozboli, umiar do wszystkiego jest wskazany.

Autor: edek , Data wysłania: 2010-03-16

ciekawe jak to naprawdę z tą kalorycznością gruszek,różnie podają w tabelach

Autor: piotr , Data wysłania: 2011-12-15

A ja zajadam się gruszkami i nic mi nie jest.
Zjadam ich ze dwie dziennie.
Najlepsze są po kilku dniach po zakupie.
Wtedy miękną i są słodkie oraz soczyste że aż palce lizać
jest już grudzień i nie wiem jak długo jeszcze będą dostępne
póki co delektuję się chwilą

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.