Jesteś tutaj: Strona głównaNatura
Oskoła czyli sok z brzozy

Oskoła czyli sok z brzozy - właściwości i działanie

Monika Kamińskamgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia

Najbardziej popularny jest świeżo wyciśnięty sok z brzozy, ale właściwości lecznicze mają także liście i dojrzewające pączki. Organizm oczyścimy dzięki naparom z tego drzewa.

 

Sok z brzozy na kamienie nerkowe

Pączki oraz liście brzozy szczególnie korzystnie wpływają na zdrowie osób ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Drzewo to od wieków było uznawane za głównego „czyściciela” toksyn w organizmie oraz jako specyfik zapobiegający powstawaniu piasku i kamieni w moczowodach i pęcherzu moczowym. Jego główną zaletą jest oczyszczanie organizmu ze złogów w przewodach moczowych. Pomaga w wydalaniu moczu.

Domowym sposobem:

Wystarczy 1-2 łyżki stołowe suszonych liści lub pączków zaparzyć w pół litrze wrzątku. Gotować 3 minuty, a następnie popijać.

 

Brzoza na przemianę materii i wzmocnienie

Kiedyś sok z brzozy otrzymywano wczesną wiosną, kiedy tylko natura budziła się do życia. Ma on działanie wzmacniające i uodparniające na wszelkie infekcje, szczególnie nasilające się na przedwiośniu. Sok można pozyskiwać samemu. Najlepszym czasem jest początek roku: koniec lutego, marzec i kwiecień. Szczególnie powinny się nim zainteresować osoby ze skłonnością do przeziębień, po przebytych przewlekłych chorobach, rekonwalescenci, a także seniorzy. Taki sok reguluje przemianę materii, wzmacnia, pobudza życiową energię.

Sok z brzozy pomaga przede wszystkim wydalić z organizmu niebezpieczne dla naszego organizmu jony sodu i chloru. Znajdziemy je głównie w konserwantach i środkach chemicznych polepszających smak potraw!

 

Brzoza - właściwości antyrakowe

Od lat w medycynie ludowej stosuje się brzozę jako lek przeciwnowotworowy. Głównie znaczenie ma czyr brzozowy, czyli spękania lub narośle jakie występują na brzozowej korze. Jest to grzyb koloru czarnego. Wprawdzie udowodniono tylko jego właściwości uodparniające organizm, wierzy się jednak, że ma także siłę antyrakową. Z przeprowadzonych badań wynika, że podawanie brzozowego czyru chorym nawet w zaawansowanym stadium rakowym polepsza ich nastrój! Nie udowodniono naukowo właściwości przeciwnowotworowych.

Sok z brzozy - właściwości

Specyfik z drzewa zawiera przede wszystkim:

  • kwas cytrynowy,
  • kwas jabłkowy,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas, 
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B,
  • miedź,
  • związki żywiczne,
  • garbniki.

Ze względu na liczne sole mineralne, aminokwasy i unikalne pierwiastki sok z brzozy nie toleruje wysokich temperatur. Nie należy go podgrzewać, ani wystawiać na mocne działanie promieni słonecznych.

 

Huba brzozowa na raka?

Na pniach, często powalonych drzew brzozowych pojawiają się grzyby (huba brzozowa lub huba modrzewiowa) o szaro-czarnym kolorze. Płyn z nich pozyskiwany jest rozcieńczany z wodą podawany chorym z nowotworami polepsza ich samopoczucie. Istnieją teorie, że jest w stanie złagodzić stadium nowotworowe, a nawet cofnąć chorobę. Niestety na to nie ma naukowych dowodów.

Kuracja sokiem z brzozy

Należy ją przeprowadzać w odstępach czasowych, stosować regularnie w ciągu kilkunastu dni. Najlepiej przez 2-3 tygodnie pić sok z brzozy 2-3 razy dziennie. Soku z brzozy nie trzeba wypijać dużo, wystarczy ćwiartka szklanki każdorazowo. Dla osób szczególnie osłabionych można zastosować podwójną dawkę i dziennie spożywać szklankę soku, najlepiej rozkładając picie na 3-4 razy w ciągu dnia.

Ze względu na bogactwo mineralne i witaminowe soku z brzozy nie należy łączyć z niektórymi substancjami. Szczególnie w czasie kuracji należy zrezygnować z:

  • czarnej herbaty,
  • kawy,
  • alkoholu,
  • szpinaku,
  • czekolady,
  • szczawiu.

Warto w czasie kuracji także ograniczyć ilość zjadanych wędlin!

Wymienione powyżej produkty zawierają w nadmiarze substancje, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne i generować odkładanie toksyn w naszym organizmie lub po prostu działać niekorzystnie na ciało.

 

Sok z brzozy - skąd?

Taki sok nazywamy bzowiną lub oskołą. Najlepiej oczywiście pozyskiwać preparat samemu. Odpowiednim terminem jest wiosna. Drzewo powinno mieć co najmniej 10 lat. Gałęzie przeznaczone na sok powinny mieć grubość około 3-5 cm. Łatwo sprawdzimy czy brzoza nadaje się już na sok - nakłuwamy korę szpikulcem. Gdy pojawi się kropla to ewidentny znak, że to odpowiedni moment na ściągnięcie soku. Można ręczną wiertarką wykonać otwór na głębokość ok. 5 cm. Do niego wkładamy rurkę, a jej drugi koniec w pojemnik do gromadzenia soku. Preparat spływa powoli, ale po 2 dniach powinniśmy otrzymać około 3 litrów substancji. Miejsce po otworze zabijamy kołkiem, można także posmarować je pastą ogrodniczą do leczenia ran kory i pnia drzewa. Soku z brzozy nie filtrujemy. Przechowujemy go w lodówce do 4 dni. W tym czasie pijemy pół lub jedną szklankę w ciągu całego dnia. Dla polepszania smaku możemy dodać odrobinę miodu lub soku malinowego.

 

Sok z brzozy - przechowywanie

Preparat jest w stanie po ściągnięciu wytrzymać w lodówce do 4 dni. Aby jednak przedłużyć jego walory zdrowotne możemy dolać do soku odrobinę spirytusu. Taka nalewka zachowa na dłużej wartościowe składniki mineralne.

 

Brzoza na okłady

W chorobach skóry możemy stosować zewnętrzne przemywania i okłady z liści brzozy. Znane są właściwości wybielające np. piegi. Dobrym roślinnym lekiem są także pączki brzozy stosowane na rany i przy problemach skórnych.

 

Płukanka na włosy z brzozy

Na wzmocnienie i puszystość włosów dobrze jest stosować płukankę z liści brzozy. Szklankę ususzonych liści brzozowych zalewamy szklanką spirytusu i szklanką wody. Macerat trzymamy w ciemnym pomieszczeniu około 10 dni. Po tym czasie specyfik przecedzamy. Koniecznie powinniśmy go przelać do nieprzezroczystego naczynia. Preparat wcieramy we włosy po każdym myciu. Dzięki temu nadamy włosom blasku, objętości i energii.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

Autor: mizaj , Data wysłania: 2011-04-11

Mam pytanie czy matka karmiąca może bez problemu pic sok z brzozy? Czy nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na mleko?

Autor: okis , Data wysłania: 2011-04-18

Moja babcia to piła każdej wiosny i żyła 93 lata

Autor: ata , Data wysłania: 2011-04-28

a moj dziadek codziennie wypijal kieliszeczek spirytusu...zyl..97 lat..:)

Autor: Smart , Data wysłania: 2011-07-14

A ja zacznę pić od dzisiaj i się okaże ile lat przeżyje :-)

Autor: uojdana , Data wysłania: 2011-09-07

Ja w takim razie, będę zażywał i jedno i drugie , od razu jako przepitkę, puki co 34 lata, zobaczymy...

Autor: dominik , Data wysłania: 2012-02-26

Naprawde czysci nerki,wiem po sobie.Już sie balem że to inna przypadłość,a to byl piasek.

Autor: kziomek , Data wysłania: 2012-04-06

MIAŁEM PROBLEMY Z ALERGIĄ,PRZEBARWIENIA CZERWONE,ZMIENIAŁEM LEKARZY DERMATOLOGÓW I LEKARSTWA,NIC NIE POMAGAŁO.DWA LATA TEMU PRZEPROWADZIŁEM KURACJĘ SOKIEM BRZOZOWYM,PIŁEM I PRZEMYWAŁEM SOKIEM,PO DWÓCH TYGODNIACH ALERGIA ZANIKŁA,ZNOWU MOGĘ KORZYSTAĆ Z KĄPIELI SŁONECZNEJ.W TYM ROKU ZNOWU PIJĘ SOK Z BRZOZY,

Autor: Cuk45 , Data wysłania: 2012-06-12

Cz można pić sok brzozowy przy cukrzycy II stopnia?

Autor: Alicja , Data wysłania: 2013-01-26

Początkowo mi sok nie za bardzo posmakował, ale teraz piję go dość regularnie. Uważam, ze bije na głowę wszelkie wody mineralne, zwłaszcza w dziedzinie gaszenia pragnienia w upalne dni. I tylko mam jedno pytanie. Skoro sok z brzozy można przechowywać w lodówce DO 4 DNI, to jak konserwowany do przechowywania jest sok brzozowy z firmy OSKOŁA, który najbardziej lubię pić latem, w upalne dni? Sok ten jest sprzedawany w przezroczystych butelkach i nie tylko wiosną.

Autor: Ania21 , Data wysłania: 2013-01-30

Czy moge podawac sok z brzozy i dzikiej róży 9 miesiecznej córce??

Autor: Saju , Data wysłania: 2013-04-17

Ja gotuję go,później dodaje cukier i kwasek cytrynowy na gorąco zamykam w słoikach

Autor: maleńki , Data wysłania: 2013-04-18

Czy sok straci właściwości mineralne jeśli się go zamrozi?.T

Autor: aga , Data wysłania: 2013-04-23

Saju- jak możesz gotowac sok z brzozy?? Przecież wyraźnie wszędzie piszą NIE GOTOWAC!

Autor: antonina krzyszton , Data wysłania: 2013-04-29

Pewnie saju oglądał ten filmik :D http://www.youtube.com/watch?v=d0sqmYDKxQ4

Autor: Ali , Data wysłania: 2014-04-16

W tym roku natoczylam soku z brzozy.Część zapasteryzowałam,a część zamrozilam.Piję sok i widze, ze poprawil mi sie metabolizm, troche schudlam.
Wiem, ze rosjanie duzo pija soku i przechowuja w beczkach, ale niestey nie wiem jak konserwują,ponoć dodaja miod, rodzynki, niektorzy konserwuja alkoholem, ale to juz nie to!

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.

Fotografia tytułowa: © Khamidulin | Dreamstime.com