Jesteś tutaj: Strona główna / Dla zdrowia /

Ból gardła
dr Aleksandra Grabowiecka - Kosmak,
laryngolog
Ból gardła, obok kataru i kaszlu, jest bardzo przykrą dolegliwością. Czasami pojawia się nie wiadomo skąd, a najgorsze jest to, że nie chce ustąpić.
Powody letniego bólu gardła na ogół są banalne, ale ich konsekwencje mogą zepsuć ci wypoczynek nawet przez kilkanaście dni.
To warto zastosować
- Gdy podczas upału zjesz dużymi kęsami lody lub wypijesz zmrożony napój, twoje gardło przeżyje termiczny szok. Jesteś wtedy bardziej podatny na atak bakterii.
- Latem możesz też łatwo doprowadzić do wychłodzenia organizmu. Wystarczy, że posiedzisz w klimatyzowanym pomieszczeniu, gdzie temperatura jest co najmniej o 10 stopni niższa niż na zewnątrz. Nagłe wyziębienie osłabionego upałami organizmu jeszcze bardziej obniży jego mechanizmy obronne, przez co stanie się on bardziej podatny na infekcje.
- Podobnie zareaguje twoje ciało, jeżeli rozgrzany wejdziesz do zimnej wody w morzu lub jeziorze. Najlepiej zanurzać się stopniowo, dzięki temu drastycznie nie wychłodzisz organizmu.
Domowym sposobem
Nieprzyjemne drapanie w gardle to wynik zalęgającego tam gęstego śluzu.
- Dobry miód. W rozrzedzeniu go pomoże ci miód. Dodawaj go do herbaty lub jedz prosto ze słoika.
- Sok z rzepy. Wydrąż warzywo i wypełnij środek karmelem. Wstaw do lekko rozgrzanego piekarnika. Sok, który puści rzepa świetnie leczy bolące gardło. Pij 2-3 razy dziennie.
- Inhalacje. Skutecznym domowym lekarstwem na drapanie w gardle i chrypkę są inhalacje z dodatkiem sody oczyszczonej. Przygotowuje się je na bazie naparu z rumianku (1 torebka na 1/2 litra wody) i 5 kropel witaminy E. Następnie do naparu wsypujemy Łyżeczkę sody i parę wdychamy przez co najmniej 10 minut.
- Prawoślaz. Chrypy można się pozbyć używając popularnego prawoślazu: 1 czubata łyżkę ziela zalej na kilka godzin 1/2 litra letniej wody. Po tym czasie przecedź. Płucz gardło co 2-3 godziny. Na drugi dzień przygotuj świeżą porcję leku. Jednoczenie wyeliminuj z diety wszelkie ostre produkty (imbir, pieprz, musztardę, mocny alkohol itp.).
Kuracja hamująca
Warto szybko uporać się z chorobą, gdyż bakterie z gardła mogą zainfekować cały organizm i atakować inne narządy. Jeżeli tylko pojawią się pierwsze symptomy przeziębienia, zastosuj kurację, która zahamuje rozwój infekcji. W przeciwnym razie choroba rozwinie się, co skończy się leżeniem w łóżku i przyjmowaniem antybiotyku.
Unikaj jedzenia niektórych produktów
Zanim rozpoczniesz domowe leczenie, zmierz temperaturę ciała. Jeżeli jest prawidłowa, przez najbliższe 4-5 dni wyeliminuj z codziennego menu produkty wyziębiające organizm, a tym samym przyczyniające się do rozwoju choroby.
- Nie jedz jogurtów, kefirów, maślanki.
- Odpuść sobie cytrusy, rabarbar, gruszki.
- Niewskazane są pestki słonecznika.
- Unikaj mięty oraz alg.
- Zapomnij o smalcu i słoninie.
- Nie spożywaj morskich ryb.
Przy okazji pamiętaj, że produkty te maja właściwości wychładzające organizm niezależnie od swej temperatury!
Ogranicz też spożycie:
- cukru,
- soli,
- twarogów.
Zapobiegaj!
- Ogranicz picie zimnych napojów i jedzenie lodów.
- Przed wejściem do jeziora lub morza przyzwyczaj organizm do zmiany temperatury.
- Niedobór witaminy C zwiększa możliwość wystąpienia infekcji.
- Po opalaniu unikaj klimatyzowanych pomieszczeń.
Te produkty jedz przede wszystkim
Jedz jak najwięcej produktów ocieplających organizm:
- kasz (szczególnie jaglanej i gryczanej),
- makaronów,
- duszonych i smażonych warzyw,
- zup (najlepsze cebulowa i z porów),
- orzechów,
- pij kompoty z moreli, brzoskwiń, malin i wiśni, zawsze z dodatkiem cynamonu, który działa bakteriobójczo.
Stosuj też przyprawy ziołowe, które niszczą szkodliwe drobnoustroje:
- majeranek,
- bazylię,
- tymianek,
- kozieradkę,
- czosnek,
- lubczyk,
- liście laurowe.
Ważne zasady w leczeniu
Niewłaściwie stosowany lek nie tylko nie pomoże, ale wręcz może zaszkodzić.
Warto zatem pamiętać:
- skuteczność leczenia zależy w dużym stopniu od regularności przyjmowania leku;
- nie odstawiaj preparatu przed zakończeniem pełnej kuracji, nawet gdy dolegliwości ustąpiły;
- zapytaj w aptece, czy lek nie wpływa ujemnie na zdolność kierowania samochodem;
- witaminy i mikroelementy to także leki! Należy je przyjmować z rozwaga i najlepiej po konsultacji lekarskiej.
W przypadku temperatury
Jeśli masz gorączkę, zastosuj kurację odwrotną i unikaj:
- cebuli,
- czosnku,
- mięsa,
- przypraw rozgrzewających (pieprz, imbir, curry),
W przypadku gorączki warto za to pić:
- jogurt,
- kwaśne napoje mleczne,
- soki z cytrusów,
- lekko osłodzony kompot z rabarbaru.
Powyżej wymienione napoje obniżają temperaturę. Jeżeli wystąpiły już pierwsze objawy nadchodzącej choroby, połóż się do łóżka i wygrzej.
Gardłowe schorzenia
- Zapalenie gardła
- Atakuje głównie błonę śluzową, a nie migdały (tym rożni się między innymi od anginy). Towarzyszy zazwyczaj ostremu nieżytowi nosa i zaziębieniu. Błona śluzowa gardła jest opuchnięta i zaczerwieniona, a chory ma uczucie:
- drapania,
- pieczenia,
- zasychania w gardle,
- kłucia przy połykaniu.
- Przy zapaleniu może występować podwyższona temperatura, bądź tylko lekki stan podgorączkowy. Zwykle nie wymaga stosowania antybiotyków.
- Trwa 8-10 dni.
- Leczenie polega na stosowaniu Śródków napotnych, płukaniu gardła naparami z rumianku lub szałwii. Ból złagodzą np. cukierki z zawartością szałwii.
- Atakuje głównie błonę śluzową, a nie migdały (tym rożni się między innymi od anginy). Towarzyszy zazwyczaj ostremu nieżytowi nosa i zaziębieniu. Błona śluzowa gardła jest opuchnięta i zaczerwieniona, a chory ma uczucie:
- Angina
- Jest chorobą ostrą, objawiającą się w całym organizmie. Wywołują ją bakterie (zwykle paciorkowce).
- Atakuje migdałki, które ulęgają przekrwieniu i obrzmieniu. W anginie wirusowej migdałki są powiększone, żywoczerwone. Zaczerwieniona może być cała jama ustna.
- W trakcie rozwoju choroby na powierzchni migdałków pojawiają się żółtawobiałe naloty ropne. Anginie towarzyszą:
- bóle głowy,
- ogólne osłabienie,
- wysoka gorączka,
- dreszcze,
- bole mięśni i stawów.
- Ból gardła promieniuje aż do uszu. Lekarze są zgodni, że letnie anginy lecza się trudniej niż zimowe, między innymi dlatego, że latem ciężko nam usiedzieć w domu, a wygrzewanie się na słońcu i wysoka temperatura na dworze są dodatkowym wysiłkiem dla organizmu.
- Najlepszy sposób na wyleczenie to:
- leżenie w łóżku dopóki trwa gorączka i 1-2 dni po jej ustąpieniu,
- stosowanie ciepłych okładów na szyję,
- płukanie gardła roztworem soli, tymianku, mięty, rumianku.
- Podrażnienia
- Przyczyna odczuwania bólu gardła nie musi być przeziębienie ani angina, ale podrażnienie błon śluzowych. Wrażliwej śluzowce gardła szkodzą:
- dym papierosowy,
- klimatyzacja,
- alkohol,
- pyłki roślin,
- kurz,
- spaliny.
- Jeśli dopada cię tego typu podrażnienie, najlepszym lekarstwem jest picie gorącego rosołu.
- Przyczyna odczuwania bólu gardła nie musi być przeziębienie ani angina, ale podrażnienie błon śluzowych. Wrażliwej śluzowce gardła szkodzą:
- Katar
- To ostry nieżyt błony śluzowej nosa - najczęściej jest wywołany wirusami, trwa do 7 dni, początkowo wydzielina ma charakter wodnisty, później staje się gęsta i lepka. Stosuj leki, które obkurczają rozszerzone naczynia krwionośne w błonie śluzowej nosa, co ułatwia oddychanie i łagodzi objawy kataru.
Przeczytaj też:
- Uporczywy kaszel - powody kaszlu i sposoby leczenia.