Jesteś tutaj: Strona główna / Dieta /

Dieta zwiększająca odporność
mgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia
Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie, z czego przynajmniej jeden powinien być ciepły. Warto zadbać o dietę bogatą w witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Gdy jesteś przeziębiona, wspomagaj tę dietę substancjami roślinnymi zawartymi w cebuli i czosnku.
Zastosowanie: przez 2-3 dni w tygodniu.
Śniadanie
Naleśniki z owocami lub jajko w sosie pietruszkowym. Zmiksuj natkę, czosnek i oliwę, wymieszaj z jogurtem. Ogórek (nie obrany) zetrzyj na tarce, odciśnij sok, dodaj do masy jogurtowej. Jajko ugotuj na twardo, obierz, pokrój w talarki. Polej sosem, zjedz z bagietką.
II śniadanie
Jabłko lub gruszka.
Obiad
- Ryba w sosie jogurtowym: Sos: zmiksuj jogurt z cebulą, czosnkiem, papryką i przyprawami. Podawaj ze średnim ziemniakiem i duszoną marchewką z groszkiem
albo - Pierś z kurczaka z brązowym ryżem i dowolną surówką.
Podwieczorek
- Szklanka kefiru i garść orzechów laskowych.
Kolacja
- Zapiekanka z ziemniaków i warzyw: ziemniaki, marchewka, groszek, puszka kukurydzy, plastry wędliny, oliwa, jogurt naturalny, gałka muszkatołowa, przyprawy. Wszystko ułóż warstwami i zapiecz.
lub - Pomidory nadziewane masą z twarogu, z pieprzem, miętą, szczypiorkiem i dowolnymi przyprawami.
<>