Jesteś tutaj: Strona głównaDieta
Pistacje

Pistacje - zdrowa przekąska

Słońce, plaża, gwiazdy Hollywood, słynna Route 66… to pierwsze z naszych skojarzeń związanych z Kalifornią. Nie musimy jednak wyjeżdżać do USA, aby poczuć klimat zachodniego wybrzeża. Wystarczy sięgać po kalifornijskie pistacje - smaczną i zdrową przekąskę, cenioną na całym świecie.

 

Pistacje, uważane za symbol Kalifornii, to jedne z najstarszych odmian orzechów. Znane są ludzkości od co najmniej 9 000 lat, a wzmianki o nich znaleźć można już w Biblii. Cenione za wyjątkowy smak i właściwości, pistacje nazywane są także „orzechem szczęścia” czy „zielonym migdałem”. Nie może im się oprzeć nawet prezydent USA, Barrack Obama. Kalifornijskie pistacje uwodzą też podniebienia Polaków, udowadniając, że to co smaczne może być również źródłem zdrowia.

 

Pistacja to tylko 3 kalorie!

Nie bez powodu pistacje nazywane są „smukłymi orzechami”. Jeden orzech pistacji to tylko 3 kalorie, co w połączeniu z najmniejszą spośród innych orzechów, zawartością tłuszczu, sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Pistacje wyróżnia także wysoka zawartość błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego - aż 3 gramy w 28 gramowej porcji orzechów. To więcej niż w identycznej porcji orzechów włoskich i prawie tyle samo co w porcji płatków owsianych!

 

Pistacje - właściwości odżywcze

Orzechy pistacjowe należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Porcja składająca się z około 30 pistacji nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i wartościowych fitoskładników. Garść tych orzechów pokryje aż 20 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B6, zapewniając odpowiedni poziom potasu i magnezu.

Pistacje cenione są również za właściwości wspomagające w leczeniu chorób i schorzeń. Obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi, pomagają chronić serce i utrzymać je w dobrej formie. Włączając pistacje do codziennej diety, dostarczamy również niezbędnej ilości luteiny i zeaksantyny, związków, które obniżają ryzyko chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej, związanego z wiekiem.

Zobacz też:

  • Migdały - skuteczny środek na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Forum - komentarze i opinie:

Autor: mat , Data wysłania: 2012-03-08

W sklepach można dostać jedynie pistacje: prażono-solone. Jak w związku z tym wygląda ich właściwość leczniczo-odżywcza?? Chętnie zapoznam się z jakąś merytoryczną tezą na ten temat.

Pozdr.

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.