Jesteś tutaj: Strona główna / Natura /

Migdały
dr n. med. Anna Dąbrowska,
specjalista diabetolog
Migdały mają zbawienne właściwości dla serca. Ponadto są łatwe w przechowywaniu, można je łatwo zabrać do pracy lub do szkoły, więc są świetnym składnikiem zdrowej przekąski, zastępującej chipsy lub ciastka.
Migdały kontra „zły” cholesterol
Migdały są bogate zarówno w jedno jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Badania1) wykazały, że dzienne spożycie 37g migdałów redukuje poziom cholesterolu LDL o 4%, a spożycie 73g migdałów redukuje zły cholesterol o 9,4%. Innymi słowy garść migdałów dziennie znacząco redukuje ryzyko chorób niedokrwiennych serca.
Z kolei obecna w migdałach witamina E, która jest przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina E jest tez swoistym eliksirem młodości - jako silny antyoksydant opóźnia starzenie się komórek ciała.
Migdały są również bogate w błonnik, który nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również działa pozytywnie na perystaltykę jelit.
Migdały - wartości odżywcze2):
100g migdałów | Zawartość |
Cholesterol (mg) | 0 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) | 12,07 |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g) | 30,08 |
Nasycone kwasy tłuszczowe (g) | 3,7 |
Potas (mg) | 705 |
Magnez (mg) | 268 |
Wapń (mg) | 264 |
Błonnik (g) | 12,2 |
Fosfor (mg) | 484 |
Żelazo (mg) | 3,72 |
Witamina E (mg) | 26,22 |
Białko (g) | 21,22 |
Kalorie (kcal) | 575 |
Migdały - źródło cennych minerałów
W migdałach znajdziemy w dużych ilościach:
- magnez,
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- fosforu,
- proteiny.
Gdy dopadnie zgaga
U wielu osób migdały łagodzą nieprzyjemne objawy zgagi. Wystarczy spożyć kilka - kilkanaście sztuk, ze skórką, koniecznie bez dodatków (sól, czekolada). Jest to bezpieczny sposób zarówno dla dzieci, jak i kobiet w ciąży.
Migdały prażone?
Migdały poddawane obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 75°C tracą swoje dobroczynne właściwości oraz stają się źródłem szkodliwych, wolnych rodników. Unikaj zatem kupowania prażonych migdałów.
Dobrym pomysłem jest natomiast samodzielne prażenie migdałów w temperaturze do 75°C przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku, rozłożonych na papierze do pieczenia. Jeśli masz wątpliwości, sprawdź odpowiednim termometrem, czy temperatura w piekarniku nie jest za wysoka.
Przechowywanie migdałów
Migdały należy składować w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Migdały blanszowane
Jeśli przeszkadza Ci gorzki smak skórki migdałów, łatwo możesz się jej pozbyć. Wystarczy zalać migdały wrzątkiem i zaczekać minutę. Po sparzeniu skórka migdałów powinna łatwo zejść, wystarczy ścisnąć każdy migdał, by wysunął się one ze swojej skórki.
Źródła:
1) Jenkins DJ, Kendall CW, Marchie A, et al. (September 2002). "Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial" http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/106/11/1327
2) USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Przeczytaj także:
- Pistacje - zdrowa przekąska.