Jesteś tutaj: Strona głównaNatura
Migdały

Migdały

Anna Dąbrowskadr n. med. Anna Dąbrowska,
specjalista diabetolog

Migdały mają zbawienne właściwości dla serca. Ponadto są łatwe w przechowywaniu, można je łatwo zabrać do pracy lub do szkoły, więc są świetnym składnikiem zdrowej przekąski, zastępującej chipsy lub ciastka.

 

Migdały kontra „zły” cholesterol

Migdały są bogate zarówno w jedno jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Badania1) wykazały, że dzienne spożycie 37g migdałów redukuje poziom cholesterolu LDL o 4%, a spożycie 73g migdałów redukuje zły cholesterol o 9,4%. Innymi słowy garść migdałów dziennie znacząco redukuje ryzyko chorób niedokrwiennych serca.

Z kolei obecna w migdałach witamina E, która jest przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina E jest tez swoistym eliksirem młodości - jako silny antyoksydant opóźnia starzenie się komórek ciała.

Migdały są również bogate w błonnik, który nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również działa pozytywnie na perystaltykę jelit.

 

Migdały - wartości odżywcze2):

100g migdałów

Zawartość

Cholesterol (mg)

0

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g)

12,07

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g)

30,08

Nasycone kwasy tłuszczowe (g)

3,7

Potas (mg)

705

Magnez (mg)

268

Wapń (mg)

264

Błonnik (g)

12,2

Fosfor (mg)

484

Żelazo (mg)

3,72

Witamina E (mg)

26,22

Białko (g)

21,22

Kalorie (kcal)

575

Migdały - źródło cennych minerałów

W migdałach znajdziemy w dużych ilościach:

  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosforu,
  • proteiny.

 

Gdy dopadnie zgaga

U wielu osób migdały łagodzą nieprzyjemne objawy zgagi. Wystarczy spożyć kilka - kilkanaście sztuk, ze skórką, koniecznie bez dodatków (sól, czekolada). Jest to bezpieczny sposób zarówno dla dzieci, jak i kobiet w ciąży.

 

Migdały prażone?

Migdały poddawane obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 75°C tracą swoje dobroczynne właściwości oraz stają się źródłem szkodliwych, wolnych rodników. Unikaj zatem kupowania prażonych migdałów.

Dobrym pomysłem jest natomiast samodzielne prażenie migdałów w temperaturze do 75°C przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku, rozłożonych na papierze do pieczenia. Jeśli masz wątpliwości, sprawdź odpowiednim termometrem, czy temperatura w piekarniku nie jest za wysoka.

 

Przechowywanie migdałów

Migdały należy składować w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Migdały blanszowane

Jeśli przeszkadza Ci gorzki smak skórki migdałów, łatwo możesz się jej pozbyć. Wystarczy zalać migdały wrzątkiem i zaczekać minutę. Po sparzeniu skórka migdałów powinna łatwo zejść, wystarczy ścisnąć każdy migdał, by wysunął się one ze swojej skórki.

Źródła:
1) Jenkins DJ, Kendall CW, Marchie A, et al. (September 2002). "Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial" http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/106/11/1327
2) USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Przeczytaj także:

Chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach w serwisie Poradynazdrowie.pl? Zapisz sie do newslettera!

| Regulamin

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.

Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin Publikacji Komentarzy.

Fotografia tytułowa: © Maria Li, SXC.hu