Jesteś tutaj: Strona główna / Dla zdrowia /

Piwo kontra zdrowie
dr nauk med. Edward Kasprzycki,
gastrolog
Pobudzające właściwości piwa były znane już w starożytnym Egipcie. Złocisty napój oraz drożdże odegrały dużą rolę w farmakologii.
Przez wieki piwu przypisywano liczne właściwości terapeutyczne i lecznicze; pito je profilaktycznie, aby ustrzec się cholery i dżumy. Powszechnie uznawano, że składniki, które zawiera wyciąg z jęczmienia:
- łagodzą ból,
- gaszą pragnienie,
- ułatwiają czynności żołądka.
Dobroczynne składniki
Piwo wytwarzane jest wyłącznie z naturalnych produktów:
- ziarna zbóż,
- wody,
- drożdży.
Te składniki dają mu ogromne bogactwo protein, soli mineralnych i witamin, a więc to wszystko, co jest niezbędne dla utrzymania równowagi biologicznej w organizmie.
Piwo dostarcza organizmowi energii, jest źródłem kalorii -100g piwa ma 45 kalorii (tyle samo, co 100g soku owocowego, ale piwo też zawiera 3 razy mniej cukru).
Piwo jest bogate w sole mineralne. Zawiera dużo potasu, niezbędnego dla pracy mięśni i stawów; występuje w nim fosfor, wapno, magnez i sód.
Jest również bogate w witaminy, przede wszystkim rozpuszczalne w wodzie, z grupy B, ma sporo krwiotwórczej witaminy B12, B2 i PP ułatwiającej procesy trawienne oraz B1 regulującej przemianę materii.
Specjaliści polecają
Wielu lekarzy zaleca picie piwa pacjentom cierpiącym na niedomagania gastryczne. Podczas wielu obserwacji i badań zauważono poprawę funkcji wątroby u pacjentów spożywających piwo. W Polsce dostępne jest też piwo bezalkoholowe. Jest ono szczególnie polecane kobietom w ciąży i podczas karmienia piersią. Zawiera ono wiele witamin i soli mineralnych pochodzących z drożdży i słodu.
Piwo w kuchni
Piwo jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, stanowi również składnik wielu z nich. Do najbardziej klasycznych potraw z piwem należą bez wątpienia zupy i polewki. Piwo można podawać też grzane z korzeniami i żółtkami.
Zupa piwna po niemiecku
- 1 litr jasnego piwa,
- 4 żółtka,
- 100 g rodzynek,
- 250 g cukru,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- kawałek laski wanilii,
- sól,
- 1,5 łyżki mleka;
- grzanki z bułki.
Opłukane rodzynki gotować 10 minut w 0,5 l wody; przestudzić i przecedzić; wodę zostawić. W osobnym naczyniu zagotować piwo z cukrem, skórką cytrynową, wanilią i solą. żółtka roztrzepać z mlekiem, dodać do piwa i połączyć z wodą; ostudzić. Tuż przed podaniem dodać rodzynki i usmażone na maśle grzanki.
Golonka w piwie
Przepis na jedną golonkę. W przypadku przyrządzania kilku wystarczy zwiększyć liczbę wymienionych składników o wielokrotność golonek!
- 1 golonka wieprzowa,
- 0,5 litra jasnego piwa,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- 3 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- olej,
- 1 ząbek czosnku.
Mięso dokładnie umyć i oprószyć przyprawami dla smaku. Następnie polać olejem i natrzeć przyprawami raz jeszcze. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Optymalnie jest przygotować tak zamarynowaną golonkę dzień wcześniej. Można golonkę obłożyć plasterkami czosnku lub nawet wetknąć jego plasterki pod skórkę. Po 2 godzinach usunąć czosnek. Piwo przelać do garnka i zagrzać. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Podsypać niewielką ilością soli, pieprzu i papryki. Włożyć golonkę i dusić na małym ogniu około 1,5-2 godzin. Warto co jakiś czas zaglądać do mięsa i obracać je. Warto jest podlewać mięso piwem lub wodą, w zależności od smakowego uznania. Golonka jest gotowa, kiedy mięso odchodzi od kości.
Dla uzyskania chrupiącej skórki należy mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać koniecznie z podpiekanymi na patelni ziemniaczkami, tartym chrzanem i musztardą. Do tego dania idealnie komponuje się także duszona na patelni papryka. Nie należy zapomnieć o serwowaniu dania ze szklanką schłodzonego jasnego piwka!
Przeczytaj także:
- Zioła na trawienie - przekonaj się, jakie popularne zioła przyniosa ulgę twojemu żoładkowi.
- Piwo a zdrowie - sprawdź, co na ten temat sądzi specjalistka do spraw żywienia.
- Piwo i uroda - zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem piwa.