Jesteś tutaj: Strona główna / Natura /

Żurawina
dr n. med. Anna Dąbrowska,
specjalista diabetolog
Żurawina najbardziej znana jest ze swoich właściwości zwalczania infekcji dróg moczowych. Owoce żurawiny są smacznym dodatkiem do ciast, deserów, musli i innych potraw, mogą też być atrakcyjną przekąską samodzielnie lub w połączeniu z migdałami, orzechami i innymi suszonymi owocami, zastępując niezdrowe chipsy.
Kwaśne, lecz zdrowe
Owoce żurawiny są zbyt kwaśne, by spożywać je na surowo, lecz doskonale nadają się na przetwory takie, jak: sok żurawinowy, żurawina suszona, konfitury i nalewki. Zurawina od wieków znana jest w medycynie ludowej. Owoce tej rośliny zawierają wiele witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, karotenoidów, pektyn oraz innych prozdrowotnych substancji.
Czy wiesz, że...
...spożywanie żurawiny neutralizuje przykry zapach moczu?
Pomoc w infekcjach dróg moczowych
Najczęstszym źródłem infekcji dróg moczowych są bakterie Escherichia Coli. Osadzają się one na ściankach dróg moczowych powodując stany zapalne. Owoce żurawiny wykazują silne działanie antyadherencyjne czyli redukują zdolność przyczepiania się bakterii do ścianek dróg moczowych, obniżając ilość bakterii w moczu. Ma to szczególne znaczenie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, np. z powodu prostaty (zmniejsza się ryzyko zapalenia pęcherza), osób po operacjach urologicznych, przy założonym cewniku itp. gdzie wzrasta ryzyko infekcji.
Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy, który zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Dzięki temu żurawina jest skuteczna w profilaktyce i leczeniu (rozpuszczaniu) kamieni nerkowych.
Profilaktyka wrzodów żołądka wywoływanych przez bakterie Helicobacter Pyroli
Podobne jak w drogach moczowych jest działanie żurawiny w żołądku. Powstrzymuje ona bakterie Helicobacter pyroli przed zagnieżdżaniem się na ściankach żołądka. Chroni to przed wrzodami żołądka, gdyż szacuje się że to właśnie ta bakteria jest przyczyną 90% przypadków choroby wrzodowej.
Żurawiny wykazuje również silne działanie antybiotyczne wobec innych szkodliwych bakterii układu pokarmowego, pozytywnie natomiast działa na rozwój „dobrych” bakterii z rodziny Lactobacillus.
Zdrowsze zęby dzięki żurawinie
Spożywanie żurawiny zmniejsza możliwość osadzania się w jamie ustnej bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i choroby przyzębia, w tym Fusobacterium nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus sobrinus i Streptococcus mutans . Najskuteczniejszy pod tym względem jest sok żurawinowy.
Przeciwko wolnym rodnikom tlenowym i złemu cholesterolowi
Żurawina wykazuje również właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne), porównywalne w swym działaniu z witaminą E. Dzięki temu obniża się stężenie złego cholesterolu (LDL) a zwiększa się stężenie dobrego (HDL). Zmniejsza to ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.
Substancje zawarte w owocach żurawiny zwalczają też wirusa opryszczki (typ HSV-2), odpowiedzialnego za opryszczkę narządów płciowych.
Przeciwskazania do spożywania żurawiny
Żurawiny nie powinny spożywać osoby:
- z osteoporozą – szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia,
- przyjmujące leki z warfaryną (lek przeciwzakrzepowy) – substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu. - jej działanie się kumuluje, co może powodować wystąpienie krwotoków.
Żurawina - wartości odżywcze*
Składnik | Jednostka | Ilość na 100g | ||
Żurawina surowa | Żurawina suszona, słodzona | Sok żurawinowy, niesłodzony | ||
Kalorie | kcal | 48 | 308 | 46 |
Białka | g | 0.39 | 0.07 | 0.39 |
Tłuszcze | g | 0.13 | 1.37 | 0.13 |
Węglowodany | g | 12.20 | 82.36 | 12.20 |
g | 4,6 | 5.7 | 0.1 | |
Cukry | g | 4.04 | 65.00 | 12.10 |
Wapń | mg | 8 | 10 | 8 |
Żelazo | mg | 0.25 | 0.53 | 0.25 |
mg | 6 | 5 | 6 | |
Fosfor | mg | 13 | 8 | 13 |
Potas | mg | 85 | 40 | 77 |
Sód | mg | 2 | 3 | 2 |
Cynk | mg | 0.10 | 0.11 | 0.10 |
Witamina C | mg | 13.3 | 0.2 | 9.3 |
Witamina B1 | mg | 0.012 | 0.007 | 0.009 |
Witamina B2 | mg | 0.020 | 0.016 | 0.018 |
Witamina B3 | mg | 0.101 | 0.990 | 0.091 |
Witamina B6 | mg | 0.057 | 0.038 | 0.052 |
Witamina E | mg | 1.20 | 1.07 | 1.20 |
Witamina K | µg | 5,1 | 3.8 | 5.1 |
Nasycone kwasy tłuszczowe | g | 0.011 | 0.103 | 0.010 |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 0.018 | 0.198 | 0.023 |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | g | 0.055 | 0.658 | 0.070 |