Jesteś tutaj: Strona główna / Natura /

Porzeczka czarna i czerwona - najlepsze witaminy
Wszystkie rodzaje porzeczek zawierają ogromne ilości witaminy C. Najwięcej znaleźć jej można w odmianie czarnej – aż 4 razy więcej niż np. w pomarańczach. Czarna porzeczka zawiera też aż trzykrotnie więcej witaminy C niż jej biała czy czerwona odmiana.
Porzeczka – właściwości
Z czarną porzeczką powinny zaprzyjaźnić się szczególnie osoby podatne na infekcje, dzieci i ci, którzy mają skłonności do anemii. W owocach tego krzewu znajdziemy bogactwo witaminy P – powszechnie zwanej rutyną. To ona zapewnia lepsze wchłanianie do naszego organizmu dobroczynnych witamin. Picie soku z czarnej porzeczki jest szczególnie wskazane w przypadku osób cierpiących na infekcje górnych dróg oddechowych. Przeziębienie, grypa czy angina mogą okazać się łatwe do przejścia jeśli będziemy wspomagać się specyfikami na bazie porzeczki.
Osoby z anemią potrzebują zwykle uzupełniać niedobory żelaza. W tym wspomoże ich właśnie czarna porzeczka. Ma ona unikalne właściwości, dzięki którym wspomaga wchłanianie żelaza nadzwyczaj dobrze.
Zgaga i niestrawność a porzeczki
Osoby cierpiące na problemy związane z układem trawiennym, jak:
- zgaga,
- niestrawność,
- zaparcia
powinny spożywać jak najwięcej porzeczek. I to nie tylko w sezonie! To właśnie te owoce są bardzo bogate w garbniki, błonnik i pektyny. To właśnie one usuwają z naszego organizmu resztki pokarmu i oczyszczają jelita z wielu niewskazanych substancji. Porzeczki poprawiają też perystaltykę jelit, a co za tym idzie świetnie regulują wypróżnianie się i przemianę materii.
Pesteczki na zaparcie
Okazało się, że równie dobroczynne właściwości jak witaminy mają także same drobne pesteczki zawarte w samych owocach. To właśnie one ułatwiają trawienie, bo… aktywnie przesuwają zalegający w jelitach pokarm. Szczególnie pomocne są w przypadku zaparć, kiedy nagromadzona treść żołądkowa jest trudna do wydalenia. W tych drobnych pesteczkach znajdziemy też mikroelementy, ale przede wszystkim kwasy organiczne. Te ostatnie pobudzają wydzielanie soków trawiennych i łatwiejsze dzięki temu przerabianie pokarmów, także tych ciężkostrawnych.
Najlepsze w owocach
Porzeczki zawierają także:
- żelazo,
- jod,
- fosfor,
- bor,
- wapń,
- magnez,
- potas.
Porzeczka - napar
5 dag świeżych owoców porzeczki (najlepiej czarnej) zaparzyć z jednym litrze wody. Taki napar warto stosować do płukania jamy ustnej. Szczególnie pomocny okazuje się przy krwawieniach z dziąseł czy problemach z gardłem.
Porzeczki na zęby i przeciw kamieniom
Jeśli regularnie pijemy sok z porzeczki możemy zminimalizować ryzyko pojawienia się naszej jamie ustnej próchnicy. Owoce tego krzewu mają też właściwości przeciwzapalne. Warto więc je stosować przy problemach z zębami.
Sok z porzeczek pity regularnie zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Okazuje się, że dzięki zawartym w owocach witaminach rośnie pH moczu, czyli zmienia się na odczyn zasadowy. Zwykle kamienie nerkowe pojawiają się u osób, które mają częściej odczyn kwaśny moczu.
Czerwona porzeczka – właściwości
Szczególnie polecana jest osobom mającym problemy z sercem czy ciśnieniem krwi. Zawarte w niej bogactwo potasu wspomaga prace układu krążenia.
Czerwoną porzeczkę powinny polubić osoby, które chcą być na diecie czy utrzymać odpowiednią wagę.
Owoce mają działanie:
- przeczyszczające,
- pobudzające apetyt,
- regulujące trawienie,
- moczopędne.
Warto stosować porzeczkę szczególnie gdy dopadnie nas:
- migrena,
- wysoka gorączka,
- niestrawność,
- zaparcia,
- kołatanie serca.
Porzeczka na reumatyzm
Na uciążliwe dolegliwości stawów warto sporządzić napar z mieszanki dobroczynnych roślin. Warto zmieszać liście porzeczki, jesionu i kwiaty rumianku w równych proporcjach. 1 łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wody. Warto pić taki napar 3 razy dziennie.
Reumatyzm - leczenie
Dla tych, którzy wolą zjadać owoce prosto z krzaczka zaleca się spożywanie porzeczki przy problemach z reumatyzmem i kamicą nerkową. Swoje dobroczynne właściwości owoce wykazują szczególnie podczas picia świeżego soku. Walcząc z reumatyzmem warto zjadać codziennie na surowo ok. 300 g porzeczek. Sok można rozcieńczać i popijać do każdego posiłku.
Czarna porzeczka – właściwości
Dla naszego organizmu szczególnie cenna okazuje się także skórka z tego owocu. Ma ona właściwości antybakteryjne. Z tego też powodu zaleca się jeść porzeczki w przypadku wszelkich dolegliwości jelitowych czy żołądkowych jak niestrawność czy zaparcia.
Porzeczka na ukąszenia
Kiedy atakują nas komary czy meszki – warto mieć przy sobie liście porzeczki. Zapach ten jest niezbyt przyjemny dla uciążliwych owadów. Dlatego warto natrzeć miejsca szczególnie podatne na ukąszenia właśnie świeżymi liśćmi porzeczki. W ten sposób unikniemy przykrych pogryzień.
Owoce porzeczki świetnie wspomagają naturalnie leczenie przy następujących schorzeniach:
- gościec,
- problemy z wątrobą,
- reumatyzm,
- wyczerpanie nerwowe,
- anemia,
- miażdżyca.
Forum - komentarze i opinie:
<Autor: wiki , Data wysłania: 2013-01-23
polecam czarna porzeczkę na problemy z watrobą
po operacji chirurgicznej stwierdzono u mnie żółtaczkę , wirus B, alat, aspat bardzo wysoki przez wiele lat HBS+ , groziła mi nawet marskość wątroby bo wirus ciągle sie namnażał i wtedy zdarzył sie cud, zrobiłam z mężem wino z 80 kg soku z czarnek porzeczki a z miążu tych owoców zrobiłam dżem niskosłodony. Wstyd sie przyznać, codziennie wieczorem otwierałam słoik i go zjadałam. Przez trzy miesiace zjadłam miąż z przemielonych 80kg owoców czarnej porzeczki razem z szypułkami . Dzieki mojemu łakomstwu dziś mój HBS-, alat, aspat w normie a po wirusie B w watrobie ani śladu. polecam wszystkim wątrobowcom CZARNA PORZECZKĘ.